Tradycyjna pomidorówka z ryżem,z warzywami i kurczakiem.
Składniki
250 gram ryżu
2 kurze ćwiartki
słoiczek przecieru pomidorowego
2 marchewki
kawałek selera
korzeń pietruszki
przyprawy
(sól,pieprz,majeranek,liść laurowy i ziele angielskie)
szklanka gęstej smietany
1 kostka rosołowa cielęca
Wykonanie
Mięso oczyszczamy,dokładnie myjemy.
Zalewamy wodą i zagotowujęmy.
Oczyszczamy z szumowin,dodajemy 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego,
kostke rosołową, pokrojone w kostke warzywa i niecałą łyżeczkę soli.
Gotujemy około 45 minut(do miękkości mięsa)
Mięso wyjmujemy i wsypujemy przepłukany ryż, a w międzyczasie oczyszczamy mięso
jak ryż będzie miękki dodajemy przecier pomidorowy.
Do smietany dodajemy chochlę gorącej zupy i dokładnie meiszamy,
Wlewamy do zupy i juz nie gotujemy, dodajemy mięsko i doprawiamy do smaku.
Zupy można nie zabielać dodając na talerz łyżkę śmietany, wg.upodobań
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz