W-Zka z serowym kremem,z mocno kakaowym ciastem i polewą czekoladową
Składniki
Ciasto:
20 czubatych łyżek mąki pszennej
15 łyżek cukru
4 jajka
125 gram margaryny do pieczenia
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki ciemnego kakao
słoik dżemu brzoskwiniowego
18 łyżek mleka
15 łyżek cukru
4 jajka
125 gram margaryny do pieczenia
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki ciemnego kakao
słoik dżemu brzoskwiniowego
18 łyżek mleka
Masa:
2 margaryny Kasia
2 serki homogenizowane naturalne ( każdy po 200 g.)
1 cukier waniliowy
cukier puder do smaku
2 serki homogenizowane naturalne ( każdy po 200 g.)
1 cukier waniliowy
cukier puder do smaku
Polewa czekoladowa:
125 gram margaryny
pół szklanki cukru
2 łyżki ciemnego kakao
łyżka mleka
pół szklanki cukru
2 łyżki ciemnego kakao
łyżka mleka
Wykonanie
Ciasto:
Białka z jajek ubić na sztywną piane,
w osobnej misce zmiksować żółtka z cukrem dodać mąke zmieszaną z sodą i kakao, mleko i pół słoika dżemu, oraz roztopnioną margarynę(lekko ostudzoną).
Cały czas miksować aż składniki sie połączą.
Następnie wymieszać mase łyżką z piąną z białek.
Następnie wymieszać mase łyżką z piąną z białek.
Blache wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Wylać ciasto na blache i piec w 180 stopniach około godzine.
Po wystudzeniu przekroić ciasto na 2 blaty
Masa:
Utrzeć margaryne z cukrem waniliowym i kilkoma łyżkami cukru pudru,
nadal ucierać i dodawać stopniowo serek homogenizowany.
nadal ucierać i dodawać stopniowo serek homogenizowany.
Polewa czekoladowa:
Składniki przełożyć do garnuszka i podgrzewać stale mieszając na malym ogniu przez 5 minut.
Wykonanie:
Dolny blat ciasta posmarować pozostałym dżemem, na to nałożyć krem(można odrobine zostawić do dekoracji ciasta)
przykryć drugim blatem ciasta i polać polewą czekoladową.
Ciasto w blasze szczelnie okryć folią i wstawić do lodówki na całą noc
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz