To mój ulubiony dodatek do obiadu, pasuje do kotleów mielonych, do smażonych ryb i wielu innych potraw, ja moge to jeść bez niczego, nie nalezy do "zdrowych" dodatków obiadowych ale raz na jakiś czas można sie skusić
Składniki
Pół kilograma marchewki
puszka groszku konserwowego
3-4 łyżki smietany
1-2 łyżki mąki
kostka rosołowa warzywna
pieprz i sól do smaku
Wykonanie
Marchewke obrać, pokroić w kostke zalać wodą lekko nad poziom marchwi
Dodać kostke rosołową i gotować do miękkości
Dodać odcedzony groszek
Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wody z gotowania marchewki i groszku
dolać do całości, chwile podgotować mieszając
Doprawić do smaku solą i pieprzem
jeżeli jest za gęste można dodać gorącej wody( woda w trakcie gotowania może wyparować, ja wolę jak tego sosiku jest więcej ;-)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz