Składniki
na biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
na zieloną mase
1 duża butelka soku Pysio w kolorze zielonym
3 budynie śmietankowe
na białą mase
500 ml śmietany 30%
1 zielona galaretka
dodatkowo
opakowanie ciasteczek Delicje smak dowolny
2 zielone galaretki
Wykonanie
Biszkopt
wszystko robie mikserem
białka z jajek ubić na sztywną piane
dodać cukier-miksować
dodać żółtka-miksować
dodać przesiane mąki- dokładnie zmiksować
wylać na blache wyłożoną papierem do pieczenia
piec w 180 stopniach przez 40 minut
biszkopt wystudzić
Zielona masa
w 1,5 szklanki soku wymieszać budynie,
reszte soku zagotować,wlać mase i ugotować budyń
Gorący rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie
wyłożyć Delicje biszkoptem na dół
schłodzić
Biała masa
galaretke rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i ostudzić
Śmietane ubić na sztywno i połączyć z galaretką.
wyłożyć na zieloną mase.
Wstawić do lodówki.
jak masy stężeją wylać na ciasto zieloną galaretke rozrobioną w 800 ml wody
zimną i lekko tężejącą.
przed wylaniem galaretki można na białej masie ułożyć jakies owoce
(na kiwi galaretka nie tężeje)
1 komentarz:
super!
Prześlij komentarz