sobota, 1 lutego 2014

Pulpety rybne w zalewie octowej

 Smaczna rybna przekąska. Idealna na kolację,
przystawkę lub jako dodatek do zimnej płyty


Składniki


ZALEWA
2 szklanki octu 
6 szklanek wody 
3 łyżki cukru 
liście laurowe
ziele angielskie
3-4 sztuki cebuli pokrojonej w pół plasterki

PULPECIKI
1 kg dowolnej ryby
2 jajka
łyżka koncentratu pomidorowego
sól,pieprz,ostra papryka

dodatkowo
mąka pszenna do panierowania
olej do smażenia
 Wykonanie

 Wszystkie składniki zalewy dać do garnka i zagotować.
Odstawić do wystudzenia.

Rybę zmielić w maszynce do mięsa,dodać jajka,koncentrat pomidorowy i przyprawy.

Dokładnie wymieszać.
Mokrymi rękoma uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
Obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na oleju na złoty kolor.


 Rybne pulpeciki umieścić w dużym zamykanym słoju i zalać zalewą.
Odstawić na 3 doby w zimne miejsce.

Po tym czasie pulpeciki są gotowe do jedzenia.

SMACZNEGO




2 komentarze:

Wojciech Roszkowski pisze...

Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

Dominika Starańska pisze...

Chyba akurat takich pulpetów ja jeszcze nigdy nie jadłam, ale jak widzę po zdjęciach to oczywiście wyglądają na bardzo apetyczne. Osobiście chwalę sobie również te produkty od https://mowisalmon.pl/produkty/ gdyż moim zdaniem są one bardzo smaczne.