sobota, 1 lutego 2014

Pulpety rybne w zalewie octowej

 Smaczna rybna przekąska. Idealna na kolację,
przystawkę lub jako dodatek do zimnej płyty


Składniki


ZALEWA
2 szklanki octu 
6 szklanek wody 
3 łyżki cukru 
liście laurowe
ziele angielskie
3-4 sztuki cebuli pokrojonej w pół plasterki

PULPECIKI
1 kg dowolnej ryby
2 jajka
łyżka koncentratu pomidorowego
sól,pieprz,ostra papryka

dodatkowo
mąka pszenna do panierowania
olej do smażenia
 Wykonanie

 Wszystkie składniki zalewy dać do garnka i zagotować.
Odstawić do wystudzenia.

Rybę zmielić w maszynce do mięsa,dodać jajka,koncentrat pomidorowy i przyprawy.

Dokładnie wymieszać.
Mokrymi rękoma uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
Obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na oleju na złoty kolor.


 Rybne pulpeciki umieścić w dużym zamykanym słoju i zalać zalewą.
Odstawić na 3 doby w zimne miejsce.

Po tym czasie pulpeciki są gotowe do jedzenia.

SMACZNEGO




Brak komentarzy: