wtorek, 4 września 2012

Jabłecznik z budyniową pianką

Jeden z lepszych jabłeczników jakie jadłam,
przygotowanie trwa dość długo ale efekt.....Mmmmm

Składniki
na ciasto

1/2 kg mąki
szklanka cukru
margaryna np Kasia
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
4 łyżki śmietany

na piankę

1/2 litra mleka
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki cukru
2 łyżki masła
5 białek

ponadto
jabłka
Wykonanie

Składniki na ciasto zagnieść,podzielić na 2 części,
Jedną część zawiniętą w folię spożywczą wstawić do zamrażarki, a drugą częścią
wylepić (wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą) blachę standardowej wielkości.
Wstawić na 10-15 minut do piekarnika

Z mleka,budyniu i masła ugotować budyń i wystudzić zakryty folią aby nie powstał kożuch.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce w plasterki.

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem.
Wymieszać z zimnym budyniem.

Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka,na to piankę budyniową i zetrzeć resztę ciasta z zamrażarki.
Piec w 180 stopniach około 50 minut.

SMACZNEGO




15 komentarzy:

kuchcikOla pisze...

jabłka i budyń to moje ulubione połączenie :) a ta pianka zapowiada się smakowicie ;)

asieja pisze...

ciekawość smaku budyniowej pianki jest wielka

Olcia pisze...

asieja tego smaku i konsystencji nie można do niczego porównać,lekka a jednocześnie ciężka,coś pomiędzy lodami a bitą śmietaną.jest pyszna...

Anonimowy pisze...

mmmm..... nie mogę się doczekać, aż go wykonAM , a jeśli chodzi o śmietane to jakiej należy użyć ?

Olcia pisze...

ja dałam 18% zwykłą śmietanę

Anonimowy pisze...

W jakiej temperaturze podpiekać spód?? I ile jabłek trzeba mieć??

Olcia pisze...

najlepiej 180 stopni,a jabłek im więcej tym lepiej,jak dasz dużo ciasto będzie wysokie i warstwy będą ładnie wyglądały

Renata Kusz pisze...

A piekarnik musi byc nagrzany zeby podpiec ten spod?

Olcia pisze...

oczywiście że tak,w zimnym piekarniku raczej nic nie upieczesz

Anonimowy pisze...

Wspaniałe ciasto :)
Od dziś jestem stałym bywalcem na Twoim blogu :)
Dziękuję za rewelacyjne przepisy :)
Pozdrawiam- Renata

Anonimowy pisze...

Mam pytanie ile trzeba łyżek cukru waniliowego?

Olcia pisze...

dodaję 2 łyżeczki cukru przygotowanego w domu.lub opakowanie kupnego,byle nie wanilinowy

Anonimowy pisze...

Beznadziejny wogole nie slodki, zmarnowane skladniki


Olcia pisze...

Anonimie może cukru nie dodałaś/dodałeś? w przepisie są prawie 2 szklanki... jak lubisz słodkie zjedz słoik miodu ;)

Anonimowy pisze...

A czy da się zrobić bez kruszonki u góry, zostawić samą piankę, czy może się spalić?