niedziela, 3 listopada 2013

Śląski kołacz z serem i kruszonką

 Tradycyjny, śląski, drożdżowy kołacz z serem i kruszonką
pracochłonny,ale smak to wynagrodzi


Składniki

masa serowa

1.2 kg twarogu półtłustego
4 jajka
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego
10 dkg masła


ciasto drożdżowe

1/2 kg mąki pszennej
50g drożdży świeżych
1/2 szklanki cukru
2 jajka
200 ml mleka
10 dkg masła

kruszonka

150 g masła
 1 żółtko jajka
200 gram mąki
1/3 szklanki cukru

białko do posmarowania wierzchu

 Wykonanie

kruszonka

Składniki na kruszonkę szybko zagnieść,ciasto zwinąć w folię i wstawić do lodówki.


 ciasto drożdżowe

Masło rozpuścić-wystudzić.
Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki.
wymieszać odstawić aż lekko "ruszą"

wszystkie składniki dodać do miski i wyrobić na gładkie ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia.



 Masa serowa 

Twaróg zmielić 2 razy w maszynce do mięsa,masło rozpuścić i wystudzić.
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym
Dodać ser i budyń.zmiksować na gładko.
Dodać masło dokładnie połączyć.

 Ciasto podzielić na 2 części 

 jedną część rozwałkować na dużą blachę i zrobić dziurki widelcem.
wylać ser,na ser ułożyć drugą cześć rozwałkowanego ciasta

na tym ułożyć kawałeczki kruszonki i posmarować białkiem z jajka

piec minimum 60 minut w 180 stopniach,kroić po całkowitym ostudzeniu

do sera można dodać rodzynki

SMACZNEGO

11 komentarzy:

gin pisze...

Wygląda po prostu cudownie :)

Asikowy KAcik pisze...

Jak smakowicie wygląda to ciasto, aż by się już chciało zjeść. I w dodatku użyłaś prawdziwego sera i nie gotowego serka:). Zapraszam do odwiedzenia również mnie

Unknown pisze...

Mam ochotę na to małe cudo :D

Anonimowy pisze...

Jak śląski to KOŁOCZ nie kołacz

Olcia pisze...

anonimowy,zanim zaczniesz krzyczeć na MOIM blogu najpierw się przedstaw.my Ślązaki nie mamy z tym problemu....myślisz że jak napisze "kołocz" to "polak"znajdzie przepis w internecie?

Anonimowy pisze...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Anonimowy pisze...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Anonimowy pisze...

Jestem ciekawa co z tego będzie właśnie robię ten kołocz z posypką

Iska pisze...

Wygląda świetnie mmmm

Anonimowy pisze...

Wyszedł zakalec :( Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego?

Anonimowy pisze...

W masie serowej niema napisane cukru ze dodajemy