Tradycyjny, śląski, drożdżowy kołacz z serem i kruszonką
pracochłonny,ale smak to wynagrodzi
Składniki
masa serowa
1.2 kg twarogu półtłustego
4 jajka
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego
10 dkg masła
ciasto drożdżowe
1/2 kg mąki pszennej
50g drożdży świeżych
1/2 szklanki cukru
2 jajka
200 ml mleka
10 dkg masła
kruszonka
150 g masła
1 żółtko jajka
200 gram mąki
1/3 szklanki cukru
białko do posmarowania wierzchu
Wykonanie
kruszonka
Składniki na kruszonkę szybko zagnieść,ciasto zwinąć w folię i wstawić do lodówki.
ciasto drożdżowe
Masło rozpuścić-wystudzić.
Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki.
wymieszać odstawić aż lekko "ruszą"
wszystkie składniki dodać do miski i wyrobić na gładkie ciasto.
wszystkie składniki dodać do miski i wyrobić na gładkie ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia.
Masa serowa
Twaróg zmielić 2 razy w maszynce do mięsa,masło rozpuścić i wystudzić.
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym
Dodać ser i budyń.zmiksować na gładko.
Dodać masło dokładnie połączyć.
Ciasto podzielić na 2 części
jedną część rozwałkować na dużą blachę i zrobić dziurki widelcem.
wylać ser,na ser ułożyć drugą cześć rozwałkowanego ciasta
na tym ułożyć kawałeczki kruszonki i posmarować białkiem z jajka
na tym ułożyć kawałeczki kruszonki i posmarować białkiem z jajka
piec minimum 60 minut w 180 stopniach,kroić po całkowitym ostudzeniu
do sera można dodać rodzynki
do sera można dodać rodzynki
SMACZNEGO
11 komentarzy:
Wygląda po prostu cudownie :)
Jak smakowicie wygląda to ciasto, aż by się już chciało zjeść. I w dodatku użyłaś prawdziwego sera i nie gotowego serka:). Zapraszam do odwiedzenia również mnie
Mam ochotę na to małe cudo :D
Jak śląski to KOŁOCZ nie kołacz
anonimowy,zanim zaczniesz krzyczeć na MOIM blogu najpierw się przedstaw.my Ślązaki nie mamy z tym problemu....myślisz że jak napisze "kołocz" to "polak"znajdzie przepis w internecie?
Jestem ciekawa co z tego będzie właśnie robię ten kołocz z posypką
Wygląda świetnie mmmm
Wyszedł zakalec :( Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego?
W masie serowej niema napisane cukru ze dodajemy
Prześlij komentarz