poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Sałatka makaronowa z pieczarkami

 Jedna z najczęściej przygotowywanych sałatek u mnie w domu
przy okazji świąt czy imprez,
pasuje zarówno do zimnej płyty jak i do ciepłych przystawek


Składniki

    makaron drobny, np.kwiatki czy kształt ryżu 250 gram
    pieczarki 1 kg
    czosnek 4-5 ząbków
    masło lub oliwa około 30 gram
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku  

Wykonanie


Drobny makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie.
odcedzić i dobrze przepłukać zimną wodą. 
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.
Podsmażyć na patelni aż odparuje z nich cała woda(na maśle lub oliwie)
dodać obrany i przeciśnięty czosnek oraz makaron,całość chwilę smażyć do połączenia składników.
doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem,wystudzić.
Odstawić najlepiej na noc do lodówki.
podawać na zimno. 

Smacznego



3 komentarze:

Anka pisze...

Ciekawy artykuł
Dzięki, będę odwiedzać:)

Adrianna pisze...

Super! :)

Ciuchorabat pisze...

Ta sałatka ma to do siebie, że smakuje dużo lepiej niż wygląda :)