wtorek, 18 grudnia 2012

Ciasto Kukułka

Szczerze?to tak smacznego ciasta jeszcze nie jadłam.
idealne ciasto bez pieczenia,nie za słodkie,
kukułkowo-czekoladowe.Pycha!


Składniki

60 sztuk herbatników
litr mleka
30 dkg cukierków kukułki
3 budynie czekoladowe
kostka dobrej margaryny
czekolada mleczna
2 łyżki masła


Wykonanie

W 800 ml mleka rozpuścić cukierki
( ja je wcześniej potraktowałam tłuczkiem do kotletów),
zagotować całość.
W 200 ml mleka rozmieszać proszek budyniowy i dodać do gotującego się mleka z cukierkami
-powstanie gęsty budyń.
Wystudzić.
Margarynę miksować dodając po łyżce zimnego budyniu.
Ciastka podzielić na 3 części i przełożyć je masą kukułkową.
Na górze ma być krem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i polać nią ciasto
Chłodzić w lodówce minimum 20 h.
SMACZNEGO




Przypominam o konkursie

12 komentarzy:

grazyna pisze...

Podoba mi się to ciasto :)

Meg D pisze...

ciekawe :) muszę koniecznie spróbować. Zapisuję więc do zrobienia. Pozdrawiam

Olcia pisze...

zachęcam do spróbowania.Niebo w gębie ;)

Asiek pisze...

Słyszałam o tym cieście, że jest przepyszne, trzeba to będzie sprawdzić. Wygląda świetnie!

Basia pisze...

Słyszałam, a teraz koniecznie muszę spróbować, bo zapowiada się mniamuśnie :-)

Inspirowane Smakiem pisze...

Musi być pyszne. :)

Anonimowy pisze...

ciekawy przepis:)koniecznie muszę wypróbować;)

Anonimowy pisze...

PILNE I WAŻNE PYTANIE!!!

W blaszce jakiej wielkości mogę zrobić to ciasto? Jeżeli w kwadratowej to jakich wymiarów?

Olcia pisze...

ja robie w zwykłej blaszce,możesz użyć kwadratowej twedy coasto będziw wyższe,ale będzie mniej kawałkow.kremu wychodzi bardzo dużo,wszystko zalezy od Ciebei

Gosia W. pisze...

Zrobię na Walentynki :)

Anonimowy pisze...

Niestety zrobiłam i żałuję czasu i produktów mu poświęconych.Ot herbatniki przełożone masą. Mało z nim pracy ale i efekt mizerny

Olcia pisze...

Anonimowy....każdemu dogodzić się nie da..... tak jak piszesz .... herbatniki przełożone masą,podobnie jest z tortem-biszkopt przełożony masą i tak jeszcze w 20 innych ciastach:) dziękuję za komentarz :) pozdrawiam :)