Szczerze?to tak smacznego ciasta jeszcze nie jadłam.
idealne ciasto bez pieczenia,nie za słodkie,
kukułkowo-czekoladowe.Pycha!
Składniki
60 sztuk herbatników
litr mleka
30 dkg cukierków kukułki
3 budynie czekoladowe
kostka dobrej margaryny
czekolada mleczna
2 łyżki masła
Wykonanie
W 800 ml mleka rozpuścić cukierki
( ja je wcześniej potraktowałam tłuczkiem do kotletów),
zagotować całość.
W 200 ml mleka rozmieszać proszek budyniowy i dodać do gotującego się mleka z cukierkami
-powstanie gęsty budyń.
Wystudzić.
Margarynę miksować dodając po łyżce zimnego budyniu.
Ciastka podzielić na 3 części i przełożyć je masą kukułkową.
Na górze ma być krem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i polać nią ciasto
Chłodzić w lodówce minimum 20 h.
SMACZNEGO
Przypominam o konkursie
15 komentarzy:
Podoba mi się to ciasto :)
ciekawe :) muszę koniecznie spróbować. Zapisuję więc do zrobienia. Pozdrawiam
zachęcam do spróbowania.Niebo w gębie ;)
Słyszałam o tym cieście, że jest przepyszne, trzeba to będzie sprawdzić. Wygląda świetnie!
Słyszałam, a teraz koniecznie muszę spróbować, bo zapowiada się mniamuśnie :-)
Musi być pyszne. :)
ciekawy przepis:)koniecznie muszę wypróbować;)
PILNE I WAŻNE PYTANIE!!!
W blaszce jakiej wielkości mogę zrobić to ciasto? Jeżeli w kwadratowej to jakich wymiarów?
ja robie w zwykłej blaszce,możesz użyć kwadratowej twedy coasto będziw wyższe,ale będzie mniej kawałkow.kremu wychodzi bardzo dużo,wszystko zalezy od Ciebei
Zrobię na Walentynki :)
Niestety zrobiłam i żałuję czasu i produktów mu poświęconych.Ot herbatniki przełożone masą. Mało z nim pracy ale i efekt mizerny
Anonimowy....każdemu dogodzić się nie da..... tak jak piszesz .... herbatniki przełożone masą,podobnie jest z tortem-biszkopt przełożony masą i tak jeszcze w 20 innych ciastach:) dziękuję za komentarz :) pozdrawiam :)
Zgadzam się z anonimowym, miało być pyszne ciasto a okazało się pospolitym deserem.Jedno z gorszych ciast jakie jadłam.
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
Na jak dużą formę jest ta proporcja. Z góry dziękuję
Prześlij komentarz