niedziela, 23 grudnia 2012

Rolada makowa

idealna dla zabieganych.
Gotowa masa smakuje w tej roladzie bardzo dobrze.
A ciasto jest delikatne i chrupiące




Składniki

puszka gotowej masy makowej
2 szklanki mąki+1 łyżka
5 dkg drożdży
10 dkg margaryny
2 jajka
1/2 szklanki cukru+ 1 łyżka
1/4 szklanki mleka

Wykonanie

Margarynę rozpuścić i wystudzić.
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,dodać łyżkę mąki  i łyżkę cukru.
Wymieszać,odstawić.
Mąkę wymieszać z 1 jajkiem i 1 żółtkiem,dodać wystudzoną margarynę i podrośnięte drożdże.
Całość wyrobić na gładkie ciasto(w razie potrzeby podsypać mąką).
Ciasto podzielić na 2 części i cienko rozwałkować.
Posmarować białkiem i wyłożyć po połowie masy makowej.
zwinąć w roladę i posmarować wierzch resztą białka.
Każdą roladę zwinąć w papier do pieczenia(luźno aby mogło lekko urosnąć)
i włożyć n do keksówek.
Piec 60 minut w 180 stopniach,po tym czasie przeciąć papier z góry i podpiec jeszcze 15 minut aby się ładnie zbrązowiało.
Gotowe posypać cukrem pudrem lub polukrować.
SMACZNEGO

Życzę Wszystkim zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia
Olcia

Brak komentarzy: