środa, 5 grudnia 2012

Piegowate pierogi z mięsem drobiowym

Od jakiegoś czasu środa to u mnie dzień pierogów.

Tak było i tym razem,aby nie było nudno staram się urozmaicać pierogi na wszelkie sposoby.

pomysł na dodanie do ciasta suszonego majeranku znalazłam na jakimś blogu

(tylko nie mogę sobie przypomnieć na jakim?)


Składniki

3 ćwiartki z kurczaka
cebula
przyprawy
3 szklanki mąki
szklanka ciepłej wody
majeranek
 suszona natka pietruszki



Wykonanie

Farsz
Ćwiartki z kurczaka umyć zalać wodą i gotować 45 minut.
Następnie mięso oddzielić od kości i zmielić w maszynce do mięsa.
Doprawić solą,pieprzem.
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju.
Dodać do mięsa i dobrze wymieszać.

Ciasto
Do przesianej mąki dodać łyżeczkę  majeranku i łyżeczkę natki pietruszki oraz ciepła wodę.
Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto wałkować,wycinać kółka,nadziewać farszem i formować pierogi.
Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia.

SMACZNEGO

1 komentarz:

Melania W pisze...

Piegowate majerankowe ;) Super pomysł :)