wtorek, 25 września 2012

Schab z dzika

Dziczyzna jest pysznym i chudym mięsem,
Schab zrobiony tym sposobem jest soczysty i aromatyczny

Składniki

Schab z dzika ( miałam niecały  kilogram)
3 ząbki czosnku
sól,pieprz, ostra papryka
cebula,marchewka
łyżka oliwy
łyżka mąki do zagęszczenia sosu
1 litr maślanki
Liść laurowy i ziele angielskie

Wykonanie 

Mięso dokładnie umyć,zalać maślanką i wstawić do lodówki na dobę.
Po tym czasie mięso umyć i wysuszyć.

Czosnek przecisnąć przez praskę,dodac łyżkę oliwy i podane przyprawy.
Przygotowaną mieszanką nasmarowac mięso i dac na noc do lodówki.

Na drugi dzień rozgrzać płaski garnek lub brytfankę i obsmażyć mięso z każdej strony,
Dodac pokrojoną w piórka cebulę i marchewkę w plasterkach.
Jak mięso będzie obsmażone zalać je przegotowaną wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie,
Przykryć pokrywką i dusić godzinę( sprawfzac stan wody)

Wyłowić z sosu cebulę i marchewkę i zagęścić sos,
w razie potrzeby doprawić.

SMACZNEGO

2 komentarze:

degustatorka pisze...

Nigdy nie jadłam, ale wygląda bardzo apetycznie.

Olcia pisze...

w takim razie polecam spróbować,dziczyzna jest pyszna.