niedziela, 28 czerwca 2015

Pikantny Leszcz z piekarnika z ziemniakami

 Leszcz pieczony w piekarniku. 
wilgotny,z chrupiącą,pikantną skórką
i do tego dietetyczny!
Obiad idealny


Składniki

    leszcz 1 sztuka
    ziemniaki młode 600 gram
    sól morska do smaku
    przyprawa do ryb 1 łyżeczka
    pieprz czarny mielony do smaku
    papryka słodka mielona 1 łyżeczka
    chili pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
    oliwa 1 łyżka
    przyprawa do ziemniaków 1 łyżeczka
    sól do ziemniaków
    cebula 1 mała
    liść laurowy 2 sztuki
    ziele angielskie kilka kulek



Wykonanie  


Oczyszczonego leszcza bez głowy i łusek dokładnie umyć i wysuszyć.
odciąć ogon i płetwy i przekroić na 2 części(płaty)
doprawić z obu stron pieprzem,solą,przyprawą do ryb.
paprykę słodką wymieszać z pieprzem cayenne i posypać skórę ryby.

Ziemniaki młode oskrobać,umyć i wytrzeć do sucha.
dodać łyżkę oleju,sól,przyprawę do ziemniaków i dokładnie wymieszać.

nastawić piekarnik na 200 stopni
na dużej blasze do pieczenia wyłożyć papier,ułożyć leszcze i ziemniaki.
dodać pokrojoną,obraną cebulę,liście laurowe i ziele angielskie.
piec w 200 stopniach przez 30 minut i kolejne 20 w 160 stopniach.
podawać gorące(u mnie z dipem jogurtowo-koperkowym)
SMACZNEGO



2 komentarze:

Taki Jeden pisze...

"przyprawa do ryb" i "przyprawa do ziemniaków", przepraszam ale ja szukam przepisów ludzi którzy potrafią gotować.

Olcia pisze...

nie musisz od razu przepraszać ;) ja się nie gniewam....a ja gotuję dla swojej rodziny a nie dla gesslerowej czy Amaro,a tym bardziej nie dla Ciebie!. Blog stworzyłam z myślą o sobie a nie o Tobie. PS.mieszanki przypraw zakupuję w sklepach internetowych,np. www.skworcu.com.pl polecam,fantastyczne mieszanki bez glutaminianu. PS2. radzę Ci się nauczyć przyprawiać,bo sama sól i pieprz wyszły z mody już dawno....