Sycąca i aromatyczna zupa z flaczków wołowych i drobiu.
Ma swoich amatorów ;)
Składniki
flaczki wołowe 1 kg
ćwiartki z kurczaka 1 sztuka
skrzydełka kurczaka 5 sztuk
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 mała
seler mały kawałek
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
papryka ostra mielona do smaku
majeranek 1 łyżka
przyprawa do flaków 1 łyżka
skrobia kukurydziana 2 łyżki
liść laurowy
ziele angielskie
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
flaczki wołowe 1 kg
ćwiartki z kurczaka 1 sztuka
skrzydełka kurczaka 5 sztuk
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 mała
seler mały kawałek
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
papryka ostra mielona do smaku
majeranek 1 łyżka
przyprawa do flaków 1 łyżka
skrobia kukurydziana 2 łyżki
liść laurowy
ziele angielskie
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Wykonanie
ćwiartki z kurczaka oraz skrzydełka dokładnie umyć.
zalać wodą i wstawić
na gaz-zagotować,zdjąć szumowiny i dodać obraną
marchew,seler,pietruszkę,sól,liście laurowe i ziele angielskie.
gotować minimum godzinę jak rosół...ma lekko pyrkać.
gotować minimum godzinę jak rosół...ma lekko pyrkać.
flaki(użyłam gotowanych wołowych) przelać wrzątkiem.
z rosołu wyjąć mięso i warzywa-wystudzić.
do rosołu wrzucić flaki-gotować na małym ogniu 30 minut.
po tym czasie
dodać obrane mięso z ćwiartek i skrzydełek(ściągam skórę)
oraz starte na
tarce warzywa z rosołu.
dodać majeranek,przyprawę do flaczków,ostrą
paprykę,pieprz i koncentrat pomidorowy.
podgotować kolejne 15 minut.
na
koniec dodać skrobię wymieszaną w małej ilości wody.
SMACZNEGO
1 komentarz:
Smaczny, sycący obiadek :)
Prześlij komentarz