poniedziałek, 15 czerwca 2015

Flaczki wołowo- drobiowe

 Sycąca i aromatyczna zupa z flaczków wołowych i drobiu.
Ma swoich amatorów ;)


Składniki

    flaczki wołowe 1 kg
    ćwiartki z kurczaka 1 sztuka
    skrzydełka kurczaka 5 sztuk
    marchew 2 sztuki
    pietruszka 1 mała
    seler mały kawałek
    czosnek 2 ząbki

    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    papryka ostra mielona do smaku
    majeranek 1 łyżka
    przyprawa do flaków 1 łyżka
    skrobia kukurydziana 2 łyżki
    liść laurowy
    ziele angielskie
    koncentrat pomidorowy 1 łyżka 





Wykonanie


ćwiartki z kurczaka oraz skrzydełka dokładnie umyć.
zalać wodą i wstawić na gaz-zagotować,zdjąć szumowiny i dodać obraną marchew,seler,pietruszkę,sól,liście laurowe i ziele angielskie.
gotować minimum godzinę jak rosół...ma lekko pyrkać.

flaki(użyłam gotowanych wołowych) przelać wrzątkiem.
z rosołu wyjąć mięso i warzywa-wystudzić.
do rosołu wrzucić flaki-gotować na małym ogniu 30 minut.
po tym czasie dodać obrane mięso z ćwiartek i skrzydełek(ściągam skórę)
 oraz starte na tarce warzywa z rosołu.
 dodać majeranek,przyprawę do flaczków,ostrą paprykę,pieprz i koncentrat pomidorowy.
podgotować kolejne 15 minut.
na koniec dodać skrobię wymieszaną w małej ilości wody. 

SMACZNEGO

 

1 komentarz:

Malwinka pisze...

Smaczny, sycący obiadek :)