poniedziałek, 4 stycznia 2016

Placki ziemniaczane z piekarnika i szybki sos myśliwski z drobiową kiełbaską

 Placki były pysznym eksperymentem
przepis na sos wiele razy spotykałam w internecie
wyszło pyszne połączenie

Składniki placki

    ziemniaki 500 gram
    cebula 1 średnia
    czosnek 2 małe ząbki
    mąka pszenna 1 czubata łyżka
    jajko
    sól do smaku
    pieprz kolorowy ziarnisty do smaku
    olej 1 łyżka do nasmarowania blachy


Składniki gulasz


    kiełbasa drobiowa 20dkg
    cebula 2 sztuki
    pieczarki 20 dkg
    czosnek 1 ząbek
    olej 1 łyżeczka
    ogórki kiszone 2 sztuki
    sok pomidorowy 100% 1 szklanka
    sól do smaku
    pieprz kolorowy ziarnisty do smaku
    koperek posiekany 1 łyżka  

Wykonanie 
Placki

Ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej,cebulę drobno posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę do czosnku,całość posolić i dodać pieprz,wymieszać i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie odlać wodę która zbierze się w misce,dodać jako i mąkę,wymieszać .
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować pędzelkiem 1 łyżką oleju.Wyłożyć po 2 łyżki masy ziemniaczanej na 1 placka(mi wyszło 9 sztuk).
Piec w 200 stopniach przy górnej grzałce przez 15 minut,
następnie odwrócić i dopiec kolejne 10minut


Wykonanie
sos

Obrane pieczarki pokroić w plasterki,kiełbaskę w półplasterki a cebulę w piórka.
Całość przesmażyć na łyżeczce oliwy,dodać przeciśnięty czosnek.
doprawić solą,kolorowym świeżo mielonym pieprzem i ostra papryką.
dodać pokrojone ogórki kiszone
całość zalać szklanką dobrego soku pomidorowego
( mam domowy,można użyć przecier pomidorowy w mniejszej ilości)i dusić około 15 minu.

Po tym czasie odkryć pokrywkę i odparować sos do odpowiedniej gęstości.
Dodać posiekany koperek.podawać z plackami ziemniaczanymi


SMACZNEGO



1 komentarz:

Wera pisze...

Super! :)