niedziela, 24 stycznia 2016

Pierogi z ziemniakami i szpinakiem

Nasz pierogowy hit!
najlepsze zaraz po ruskich...
 
 
Składniki 
 
ciasto
    mąka pszenna 300 gram
    sól 1/3 łyżeczki
    woda ciepła ok. 0,2 litra
    mąka pszenna do podsypywania

farsz
    ziemniaki 300 gram
    szpinak mrożony 200 gram
    cebula 1  duża
    czosnek 2 ząbki
    sól
    pieprz kolorowy ziarnisty
    masło 2 łyżki

okrasa
    cebula 1 sztuka
    pieczarki kilka sztuk
    masło
    sól
 
Wykonanie

szpinak rozmrozić,przełożyć do rondelka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,
sól oraz świeżo mielony pieprz.
całość podgrzewać często mieszając do odparowania całej wody ze szpinaku-wystudzić

ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.Następnie obrać i przecisnąć przez praskę.wystudzić

Obraną cebulę rozdrobnić w rozdrabniaczu(lub bardzo drobno posiekać) zeszklić na maśle.

Ziemniaki,cebulę i szpinak dokładnie wymieszać.w razie potrzeby dodać soli i pieprzu(ja dodałam dodatkowo pieprz cayenne).
 z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto(w razie potrzeby podsypywać mąką)cienko wałkować,wykrawać kółka i zlepiać pierożki.
Gotowe układać na ściereczce posypanej lekko mąką pszenną. 


Pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia
 
(w zależności od grubości ciasta).

okrasa
Pieczarki i cebulę drobno pokroić,podsmażyć na maśle.
Polać ugotowane pierożki.
 
Smacznego
 
 


 
 

Brak komentarzy: