środa, 27 stycznia 2016

Lekki torcik jogurtowy z pianką cytrynową


Torcik improwizacja.... 
a okazał się bardzo smaczny i lekki.






Składniki
biszkopt
    jaja 4 sztuki
    mąka pszenna 2/3 szklanki
    mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
    kakao 1 łyżka
    cukier 2/3 szklanki

warstwa jogurtowa
    jogurt naturalny 400 ml
    galaretka smak dowolny  1 opakowanie

pianka

    bita śmietana w proszku 1 opakowanie light
    galaretka cytrynowa bez cukru 1 opakowanie
    wiórki kokosowe 4 łyżki


 


Wykonanie  

biszkopt
 białką jaj ubić na sztywną pianę,dodać cukier i dalej ubijać,nie przestając miksować dodawać po 1 żółtku.
Na koniec dodać przesiane mąki z kakao i wymieszać łyżką.przelać do tortownicy i piec w 180 stopniach 35 minut.
Wystudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.
 1 zostawić w tortownicy.

warstwa jogurtowa
Galaretkę rozpuścić w 100 ml wrzątku.Jogurt lekko zmiksować,wlać galaretkę (wystudzoną) i połączyć całość mikserem.
Tężejącą masę wylać na 1 blat biszkoptu i przykryć drugim lekko dociskając.wstawić do lodówki.

Pianka cytrynowa

Galaretkę cytrynową( tę bez cukru) rozpuścić w 100 ml wrzątku.
 Bitą śmietanę z proszku przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Do bitej śmietany dodać 3 łyżki wiórek kokosowych i wlać zimną galaretkę cytrynową.Całość połączyć mikserem.
Piankę wylać na górny biszkopt.

1 łyżkę wiórek kokosowych uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.
Przestudzonymi posypać torcik,wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.


SMACZNEGO


 


Brak komentarzy: