wtorek, 12 stycznia 2016

Delicja serowo-truskawkowa

 Myślę że ten deser będzie idealny na sierpniowe upalne dni.
Jednak nam smakował nawet teraz, gdy za oknem zima.



Składniki

    twaróg zmielony 1 kg
    truskawki 0,7 kg
    galaretka truskawkowa 3 opakowania
    delicje 2 opakowania
    galaretka różowa  1 opakowanie
    żelatyna 2 łyżki lub Agar KLIK
    cukier puder 2 łyżki

 Wykonanie
Delicje wyłożyć na spodzie naczynia w którym będziemy robić deser.
1 galaretkę truskawkowa i 1 łyżkę żelatyny zalać 100 ml wody i dokładnie wymieszać-wystudzić.

0,5 kg sera zmiksować z łyżką cukru pudru,następnie cały czas miksując wlewać galaretkę.
Wylać na biszkopty i wstawić do lodówki aż stężeje. 

Galaretkę różową zalać 300 ml wody,wymieszać i przelać do miski lub głębokiego talerza.
ostudzoną wstawić do lodówki do stężenia.

Truskawki(miałam zamrożone) umieścić w garnku,dolać kilka łyżek wody i wstawić na gaz.
Jak zaczną się rozpadać rozdrobnić blenderem na gładko,jak się zagotują wsypać galaretkę,wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Zimne truskawki wylać na stężałą masę serową.odstawić do lodówki.

Ostatnią galaretkę truskawkową i łyżkę żelatyny zalać wodą i odstawić do wystudzenia.następnie zmiksować z pozostałym serem
(ja miałam jeszcze kilka truskawek które zmiksowałam razem z pozostałym serem,
można kilka zostawić z myślą o górnej warstwie)
Wylać na truskawki ostatnią warstwę serową.


Stężałą różową galaretkę pokroić w kostkę i ułożyć na samej górze
(trzeba to robić dość szybko bo masa serowa szybko tężeje
 a dobrze aby kawałki galaretki lekko weszły w ser) 

całość wstawić do lodówki.
po około 60 minutach jest gotowe do krojenia i smakowania

SMACZNEGO



Brak komentarzy: