wtorek, 11 sierpnia 2015

Tagliatelle z cukinią i warzywami

 idealna propozycja na szybki obiad 
szczególnie w sierpniowe upały


Składniki

    makaron Tagliatelle 150 gram
    cukinia zielona  2 małe
    papryka czerwona 1/3 sztuki
    cebula 1 mała
    pomidor 1 duży
    sól do smaku
    czarny pieprz mielony do smaku
    papryka słodka mielona do smaku
    oliwa z oliwek 1 łyżeczka 


Wykonanie  

na patelni na łyżce oliwy podsmażyć posiekaną cebulę z papryką
cukinię dokładnie umyć i obieraczką do warzyw pociąć w długie wstążki
( bez gniazd nasiennych,ale ze skórką)
lekko posolić i poddusić pod przykryciem
następnie dodać pokrojonego pomidora(ja nie ściągam skórki) oraz pieprz i słodką paprykę.
poddusić aż cukinia będzie miękka ale wciąż lekko chrupiąca
makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie(150 gram suchego na 2 porcje) 
odcedzić ale nie przepłukiwać ,
makaron nałożyć na talerze a na środku wyłożyć ciepłą cukinię z warzywami,podawać od razu
SMACZNEGO

Brak komentarzy: