piątek, 7 sierpnia 2015

Pierogi z jagodami i twarogiem

 Pierogi z jagodami i pysznym twarogiem
Sycący sierpniowy obiad..


Składniki
ciasto
    mąka pszenna typ 650 500  gram
    mąka pszenna typ 650 do podsypywania
gorąca woda 300 ml

nadzienie
    jagody 1 litr
    twaróg 300 gram
    cukier waniliowy 2 łyżeczki
    cukier 2 łyżki

Wykonanie 


 z przesianej mąki i wody zagnieść elastyczne ciasto.
 wodę dodaję gorącą i podsypuję mąką aby nie kleiło się ciasto do rąk i stolnicy.
odkładam na chwilę aby odpoczęło.

jagody opłukać i zostawić na sitku aż obciekną z nadmiaru wody.
twaróg dobrze rozdrobnić widelcem dodając 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego
(ja dodaję domowy)
odsączone jagody połączyć z serem uważając aby zbyt nie rozgnieść owoców.
 mają pozostać w całości. 


ciasto cienko wałkować i wykrawać kółka. kłaść po łyżeczce farszy i zlepiać pierogi.
ulepione pierogi najlepiej kłaść po posypanej mąką czystej ściereczce pod przykryciem aby nie wysychały lub od razu gotować
w dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli.
pierogi wrzucać partiami na wrzątek
.delikatnie zamieszać i poczekać aż wypłyną na powierzchnię. 
gotować 2-4 minut w zależności od grubości ciasta.
pierogi wyciągać łyżką cedzakową.
podawać z jogurtem naturalnym lub śmietana i cukrem.

 Smacznego