Pierogi z jagodami i pysznym twarogiem
Sycący sierpniowy obiad..
Składniki
ciasto
mąka pszenna typ 650 500 gram
mąka pszenna typ 650 do podsypywania
gorąca woda 300 ml
nadzienie
jagody 1 litr
twaróg 300 gram
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cukier 2 łyżki
ciasto
mąka pszenna typ 650 500 gram
mąka pszenna typ 650 do podsypywania
gorąca woda 300 ml
nadzienie
jagody 1 litr
twaróg 300 gram
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cukier 2 łyżki
Wykonanie
z przesianej mąki i wody zagnieść elastyczne ciasto.
wodę dodaję gorącą i podsypuję mąką aby nie kleiło się ciasto do rąk i stolnicy.
wodę dodaję gorącą i podsypuję mąką aby nie kleiło się ciasto do rąk i stolnicy.
odkładam na chwilę aby odpoczęło.
jagody opłukać i zostawić na sitku aż obciekną z nadmiaru wody.
twaróg dobrze rozdrobnić widelcem dodając 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego
jagody opłukać i zostawić na sitku aż obciekną z nadmiaru wody.
twaróg dobrze rozdrobnić widelcem dodając 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego
(ja dodaję domowy)
odsączone jagody połączyć z serem uważając aby zbyt nie rozgnieść owoców.
odsączone jagody połączyć z serem uważając aby zbyt nie rozgnieść owoców.
mają pozostać w całości.
ciasto cienko wałkować i wykrawać kółka. kłaść po łyżeczce farszy i zlepiać pierogi.
ulepione pierogi najlepiej kłaść po posypanej mąką czystej ściereczce pod przykryciem aby nie wysychały lub od razu gotować
w dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli.
pierogi wrzucać partiami na wrzątek
ciasto cienko wałkować i wykrawać kółka. kłaść po łyżeczce farszy i zlepiać pierogi.
ulepione pierogi najlepiej kłaść po posypanej mąką czystej ściereczce pod przykryciem aby nie wysychały lub od razu gotować
w dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli.
pierogi wrzucać partiami na wrzątek
.delikatnie zamieszać i poczekać aż wypłyną na powierzchnię.
gotować 2-4 minut w zależności od grubości ciasta.
pierogi wyciągać łyżką cedzakową.
podawać z jogurtem naturalnym lub śmietana i cukrem.
Smacznego
pierogi wyciągać łyżką cedzakową.
podawać z jogurtem naturalnym lub śmietana i cukrem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz