Kolejna wariacja na temat faszerowanej papryki
szynka+pęczak
Składniki
farsz
kasza pęczak 10 dkg
szynka wieprzowa mielona 35 dkg
cebula 1 sztuka
Pieprz czarny do smaku
chili pieprz cayenne 1/3 łyżeczki
papryka słodka mielona 1/3 łyżeczki
ponadto
papryka czerwona 4 sztuki
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
liście laurowe 2 sztuki
ziele angielskie 4 kulki
bulion drobiowy 2 szklanki
mąka pszenna 1 łyżka
koperek do posypania
Wykonanie
pęczak ugotować w osolonej wodzie(10 minut krócej niż podano na opakowaniu
) odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Umyte papryki sparzyć wrzątkiem i odciąć ogonki.wydrążyć środki
mięso doprawić pieprzem,papryką i pieprzem cayenne
dodać pęczak,posiekaną cebulę i dokładnie wymieszać
( ja dodałam kawałek pokrojonej papryki która została z odcinania ogonków)
napełnić papryki mocno dociskając farsz
papryki postawić w garnku i wlać 2 szklanki bulionu(u mnie domowy rosół z niedzieli) zagotować,
dodać liście laurowe i ziele angielskie,dusić 15 minut pod przykryciem na małym ogniu
następnie dodać koncentrat pomidorowy i dusić kolejne 15 minut
wyjąć jedną paprykę a sos zagęścić mąką wymieszaną w odrobinie gorącej wody,chwilę podgotować
papryki pozostawić w sosie na kilka godzin. podawać posypane posiekanym koperkiem
Umyte papryki sparzyć wrzątkiem i odciąć ogonki.wydrążyć środki
mięso doprawić pieprzem,papryką i pieprzem cayenne
dodać pęczak,posiekaną cebulę i dokładnie wymieszać
( ja dodałam kawałek pokrojonej papryki która została z odcinania ogonków)
napełnić papryki mocno dociskając farsz
papryki postawić w garnku i wlać 2 szklanki bulionu(u mnie domowy rosół z niedzieli) zagotować,
dodać liście laurowe i ziele angielskie,dusić 15 minut pod przykryciem na małym ogniu
następnie dodać koncentrat pomidorowy i dusić kolejne 15 minut
wyjąć jedną paprykę a sos zagęścić mąką wymieszaną w odrobinie gorącej wody,chwilę podgotować
papryki pozostawić w sosie na kilka godzin. podawać posypane posiekanym koperkiem
SMACZNEGO
1 komentarz:
Uwielbiam tak faszerowaną paprykę. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015.
Prześlij komentarz