poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Papryka faszerowana szynką wieprzową i pęczakiem na ostro

 Kolejna wariacja na temat faszerowanej papryki
szynka+pęczak 


Składniki

farsz
    kasza pęczak 10 dkg
    szynka wieprzowa mielona 35 dkg
    cebula 1 sztuka
    Pieprz czarny do smaku
    chili pieprz cayenne 1/3 łyżeczki
    papryka słodka mielona 1/3 łyżeczki

ponadto
    papryka czerwona 4 sztuki
    koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
    liście laurowe 2 sztuki
    ziele angielskie 4 kulki
    bulion drobiowy 2 szklanki
    mąka pszenna 1 łyżka
    koperek do posypania




Wykonanie 



pęczak ugotować w osolonej wodzie(10 minut krócej niż podano na opakowaniu
) odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Umyte papryki sparzyć wrzątkiem i odciąć ogonki.wydrążyć środki
mięso doprawić pieprzem,papryką i pieprzem cayenne
dodać pęczak,posiekaną cebulę i dokładnie wymieszać
( ja dodałam kawałek pokrojonej papryki która została z odcinania ogonków)
napełnić papryki mocno dociskając farsz
papryki postawić w garnku i wlać 2 szklanki bulionu(u mnie domowy rosół z niedzieli) zagotować,
dodać liście laurowe i ziele angielskie,dusić 15 minut pod przykryciem na małym ogniu
następnie dodać koncentrat pomidorowy i dusić kolejne 15 minut
wyjąć jedną paprykę a sos zagęścić mąką wymieszaną w odrobinie gorącej wody,chwilę podgotować
papryki pozostawić w sosie na kilka godzin. podawać posypane posiekanym koperkiem

 
 SMACZNEGO 


1 komentarz:

mopswkuchni pisze...

Uwielbiam tak faszerowaną paprykę. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015.