niedziela, 30 sierpnia 2015

Bitki z szynki w sosie własnym

 Tradycyjne bitki wieprzowe w lekkim sosie własnym,
podane z ziemniaczkami pachnącymi koperkiem....

Składniki
3 porcje

    szynka wieprzowa 400 gram
    cebula 1 sztuka
    olej do smażenia 1 łyżka
    sól do smaku
    Pieprz czarny do smaku
    papryka ostra do smaku
    czosnek 1 ząbek
    liść laurowy
    ziele angielskie


Wykonanie 

szynkę wieprzową pokroić w plastry,oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem z młynka.
rozbić tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą.
doprawić papryką ostrą i czosnkiem.
mięso podsmażyć na łyżce oleju z każdej strony.
dodać pokrojoną dość grubo cebulę,liście laurowe i ziele angielskie.
smażyć tak długo aż na spodzie garnka zacznie lekko karmelizować się cebula i powstanie jakby przypalona warstwa
( to nam da smak i kolor sosu).
wlać 1.5 szklanki wrzątku i dusić godzinę pod przykryciem.
 na koniec odkryć aby sos się zredukował.

SMACZNEGO


Brak komentarzy: