Tradycyjne bitki wieprzowe w lekkim sosie własnym,
podane z ziemniaczkami pachnącymi koperkiem....
Składniki
3 porcje
3 porcje
szynka wieprzowa 400 gram
cebula 1 sztuka
olej do smażenia 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny do smaku
papryka ostra do smaku
czosnek 1 ząbek
liść laurowy
ziele angielskie
Wykonanie
szynkę wieprzową pokroić w plastry,oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem z młynka.
rozbić tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą.
doprawić papryką ostrą i czosnkiem.
mięso podsmażyć na łyżce oleju z każdej strony.
dodać pokrojoną dość grubo cebulę,liście laurowe i ziele angielskie.
smażyć tak długo aż na spodzie garnka zacznie lekko karmelizować się cebula i powstanie jakby przypalona warstwa
( to nam da smak i kolor sosu).
wlać 1.5 szklanki wrzątku i dusić godzinę pod przykryciem.
na koniec odkryć aby sos się zredukował.
SMACZNEGO
rozbić tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą.
doprawić papryką ostrą i czosnkiem.
mięso podsmażyć na łyżce oleju z każdej strony.
dodać pokrojoną dość grubo cebulę,liście laurowe i ziele angielskie.
smażyć tak długo aż na spodzie garnka zacznie lekko karmelizować się cebula i powstanie jakby przypalona warstwa
( to nam da smak i kolor sosu).
wlać 1.5 szklanki wrzątku i dusić godzinę pod przykryciem.
na koniec odkryć aby sos się zredukował.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz