Już od dawna za mną chodził Kebab.
Jednakże ilość kcal w kupnym kebabie odstraszała mnie.
moja domowa wersja( skromnie przyznam że pyszna) ma 600 kcal na porcję i niewiele tłuszczu
Kebab z "budy" około 1000kcal ;)
Składniki
na 3 kebaby
pita
mąka pszenna 150 gram
mąka żytnia 50 gram
olej 1 łyżka
drożdże suche 4 gram
sól 1/3 łyżeczki
mąka do podsypywania
woda ciepła 150 ml
kebab
mięso mielone indycze 300 gram
czosnek 1 ząbek
Pieprz czarny do smaku
przyprawa do gyrosa 1 łyżeczka
sos
jogurt grecki 200 ml
musztarda 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
koperek siekany 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny do smaku
dodatki
kukurydza bez cukru 1 puszka
pomidor 1 duży
cebula 1 sztuka
pikle 20 dkg
papryka czerwona 1/2 sztuki
sałata lodowa 1/3 sztuki
na 3 kebaby
pita
mąka pszenna 150 gram
mąka żytnia 50 gram
olej 1 łyżka
drożdże suche 4 gram
sól 1/3 łyżeczki
mąka do podsypywania
woda ciepła 150 ml
kebab
mięso mielone indycze 300 gram
czosnek 1 ząbek
Pieprz czarny do smaku
przyprawa do gyrosa 1 łyżeczka
sos
jogurt grecki 200 ml
musztarda 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
koperek siekany 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny do smaku
dodatki
kukurydza bez cukru 1 puszka
pomidor 1 duży
cebula 1 sztuka
pikle 20 dkg
papryka czerwona 1/2 sztuki
sałata lodowa 1/3 sztuki
Wykonanie
SOS
składniki sosu dokładnie wymieszasz i odstawić do lodówki( minimum na godzinę)
PITY
składniki na bułki umieścić w misce,wyrobić ręką na gładkie ciasto
ciasto pozostawić w misce,przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w miejsce bez przeciągów(ja daję do mikrofalówki)
Ciasto podzielić na 3 części,uformować centymetrowe placki.
piec 15 minut w 200 stopniach.upieczone bułki zawinąć w ściereczkę
KEBAB
mięso umieścić w misce,doprawić.
dokładnie wymieszać na jednolitą masę.odstawić do lodówki
z mięsa uformować prostokąt(na około 1.5 cm).
grillować około 15 minut(nie za długo aby nie było za suche)
składniki na bułki umieścić w misce,wyrobić ręką na gładkie ciasto
ciasto pozostawić w misce,przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w miejsce bez przeciągów(ja daję do mikrofalówki)
Ciasto podzielić na 3 części,uformować centymetrowe placki.
piec 15 minut w 200 stopniach.upieczone bułki zawinąć w ściereczkę
KEBAB
mięso umieścić w misce,doprawić.
dokładnie wymieszać na jednolitą masę.odstawić do lodówki
z mięsa uformować prostokąt(na około 1.5 cm).
grillować około 15 minut(nie za długo aby nie było za suche)
po lekkim ostudzeniu pokroić w cienkie paseczki
warzywa pokroić,pikle i kukurydzę odcedzić z zalewy.
bułkę przekroić tworząc kieszonkę, ułożyć na chwilę na grillu aby była ciepła i chrupiąca.
dół posmarować sosem,ułożyć warzywa,mięso i dodatkowo sos.
SMACZNEGO
bułkę przekroić tworząc kieszonkę, ułożyć na chwilę na grillu aby była ciepła i chrupiąca.
dół posmarować sosem,ułożyć warzywa,mięso i dodatkowo sos.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz