poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Domowy kebab

 Już od dawna za mną chodził Kebab.
Jednakże ilość kcal w kupnym kebabie odstraszała mnie.
moja domowa wersja( skromnie przyznam że pyszna) ma 600 kcal na porcję i niewiele tłuszczu
Kebab z "budy" około 1000kcal ;)


Składniki
na 3 kebaby

pita
    mąka pszenna 150 gram
    mąka żytnia 50 gram
    olej 1 łyżka
    drożdże suche 4 gram
    sól 1/3 łyżeczki
    mąka do podsypywania
    woda ciepła 150 ml

kebab
    mięso mielone indycze 300 gram
    czosnek 1 ząbek
    Pieprz czarny do smaku
    przyprawa do gyrosa 1 łyżeczka

sos
    jogurt grecki 200 ml
    musztarda 1 łyżeczka
    czosnek 1 ząbek
    koperek siekany 1 łyżka
    sól do smaku
    Pieprz czarny do smaku

dodatki
    kukurydza bez cukru 1 puszka
    pomidor 1 duży
    cebula 1 sztuka
    pikle 20 dkg
    papryka czerwona 1/2 sztuki
    sałata lodowa 1/3 sztuki




Wykonanie 


SOS
składniki sosu dokładnie wymieszasz i odstawić do lodówki( minimum na godzinę) 

PITY
składniki na bułki umieścić w misce,wyrobić ręką na gładkie ciasto
ciasto pozostawić w misce,przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w miejsce bez przeciągów(ja daję do mikrofalówki)
Ciasto podzielić na 3 części,uformować centymetrowe placki.
 piec 15 minut w 200 stopniach.upieczone bułki zawinąć w ściereczkę

KEBAB
mięso umieścić w misce,doprawić.
dokładnie wymieszać na jednolitą masę.odstawić do lodówki
z mięsa uformować prostokąt(na około 1.5 cm).
grillować około 15 minut(nie za długo aby nie było za suche) 
 po lekkim ostudzeniu pokroić w cienkie paseczki

warzywa pokroić,pikle i kukurydzę odcedzić z zalewy.
bułkę przekroić tworząc kieszonkę, ułożyć na chwilę na grillu aby była ciepła i chrupiąca.
 dół posmarować sosem,ułożyć warzywa,mięso i dodatkowo sos.

SMACZNEGO

Brak komentarzy: