piątek, 14 sierpnia 2015

Łopatka z grilla w marynacie czosnkowo-musztardowej

 Soczyste i dobrze doprawione.
Wieprzowe na grill...


Składniki
marynata

    olej 1/3 szklanki
    musztarda 2 łyżki
    czosnek 5 ząbków
    sól 1/2 łyżeczki
    pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
    przyprawy do  grilla 1 łyżka

mięso
   łopatka bez kości 1 kg




Wykonanie 



Mięso dokładnie umyć i pokroić w dowolne kawałki.
mięso delikatnie rozbić pięścią
 składniki marynaty wymieszać ze sobą(czosnek przecisnąć przez praskę do czosnku lub drobno pokroić) i wlać do mięsa.
dokładnie wymieszać aby każdy kawałek pokryty był marynatą i odstawić do lodówki w zamykanym pojemniku na 24 godziny.
Mięso grillować do miękkości i odpowiedniego(ulubionego) stopnia wypieczenia  


SMACZNEGO 
 

1 komentarz:

Bednarek pisze...

Kurczak z grilla to chyba jedno z lepszych dań. Nie ważne czy podudzia czy skrzydełka czy piersi z kurczaka - idealnie doprawione mięso na dobrym grillu to udana impreza na świeżym powietrzu :) My co roku grillujemy od wiosny do początku jesieni. Zazwyczaj jesteśmy gospodarzami imprez, ponieważ mamy grill ogrodowy Broil King, z którego wychodzą kulinarne cuda po prostu. Sama wcześniej nie lubiłam stać przy starym grillu ale przy tym nowym, gdzie mięsko przygotowuje się szybciej to sama przyjemność.