Szaszłyki z soczystej karkówki i grillowanej cebuli....
pycha!
Składniki
marynata
olej rzepakowy 5 łyżek
sól do smaku
majeranek 1/2 łyżeczki
gorczyca 1/3 łyżeczki
pieprz 1/3 łyżeczki
czosnek drobno posiekany 1 ząbek
papryka ostra mielona 1/4 łyżeczki
ziele angielskie mielone 1/4 łyżeczki
marynata
olej rzepakowy 5 łyżek
sól do smaku
majeranek 1/2 łyżeczki
gorczyca 1/3 łyżeczki
pieprz 1/3 łyżeczki
czosnek drobno posiekany 1 ząbek
papryka ostra mielona 1/4 łyżeczki
ziele angielskie mielone 1/4 łyżeczki
dodatkowo
karkówka 0,5 kg
cebula 2-3 duże
cebula 2-3 duże
Wykonanie
składniki marynaty wymieszać w zamykanym pojemniku
(czosnek ma być bardzo drobno posiekany lub przeciśnięty)
karkówkę umyć,odciąć większe kawałki tłuszczu i osuszyć ręcznikiem kuchennym.
karkówkę umyć,odciąć większe kawałki tłuszczu i osuszyć ręcznikiem kuchennym.
pokroić w średnią kostkę
mięso przełożyć do marynaty,bardzo dobrze wymieszać aby całe pokryło się przyprawami,
zamknąć szczelnie i odstawić do lodówki na 24 godziny.
na patyczki do szaszłyków nadziewać kolejno mięso i pokrojoną cebulę.
grillować do uzyskania odpowiedniej miękkości mięsa.
dzięki marynacie mięso szybko się grilluje i nie jest suche.
mięso przełożyć do marynaty,bardzo dobrze wymieszać aby całe pokryło się przyprawami,
zamknąć szczelnie i odstawić do lodówki na 24 godziny.
na patyczki do szaszłyków nadziewać kolejno mięso i pokrojoną cebulę.
grillować do uzyskania odpowiedniej miękkości mięsa.
dzięki marynacie mięso szybko się grilluje i nie jest suche.
SMACZNEGO
2 komentarze:
Uwielbiam przyrządzać takie szaszłyki w domu :) Zimą wykorzystuję to tego grill elektryczny natomiast do późnej jesieni grill gazowy broil king, który jest idealnym rozwiązaniem dla kobiet ponieważ, nie trzeba rozpalać węgla.
Zdjęcie na prawdę zachęca do odpalenia grilla. Szkoda, że pogoda nie do końca nastraja do wspólnego imprezowania w ogrodzie.
Prześlij komentarz