sobota, 8 sierpnia 2015

Grill: Szaszłyki z karkówki

 Szaszłyki z soczystej karkówki i grillowanej cebuli....
pycha!


Składniki
marynata


    olej rzepakowy 5 łyżek
    sól do smaku
    majeranek 1/2 łyżeczki
    gorczyca 1/3 łyżeczki
    pieprz 1/3 łyżeczki
    czosnek drobno posiekany 1 ząbek
    papryka ostra mielona 1/4 łyżeczki  
    ziele angielskie mielone 1/4 łyżeczki

dodatkowo
    karkówka 0,5 kg
    cebula 2-3 duże 


Wykonanie   


składniki marynaty wymieszać w zamykanym pojemniku
(czosnek ma być bardzo drobno posiekany lub przeciśnięty)
karkówkę umyć,odciąć większe kawałki tłuszczu i osuszyć ręcznikiem kuchennym. 
pokroić w średnią kostkę
mięso przełożyć do marynaty,bardzo dobrze wymieszać aby całe pokryło się przyprawami,
zamknąć szczelnie i odstawić do lodówki na 24 godziny.
na patyczki do szaszłyków nadziewać kolejno mięso i pokrojoną cebulę.
grillować do uzyskania odpowiedniej miękkości mięsa.
dzięki marynacie mięso szybko się grilluje i nie jest suche. 

SMACZNEGO

Brak komentarzy: