sobota, 8 sierpnia 2015

Grill: Szaszłyki z karkówki

 Szaszłyki z soczystej karkówki i grillowanej cebuli....
pycha!


Składniki
marynata


    olej rzepakowy 5 łyżek
    sól do smaku
    majeranek 1/2 łyżeczki
    gorczyca 1/3 łyżeczki
    pieprz 1/3 łyżeczki
    czosnek drobno posiekany 1 ząbek
    papryka ostra mielona 1/4 łyżeczki  
    ziele angielskie mielone 1/4 łyżeczki

dodatkowo
    karkówka 0,5 kg
    cebula 2-3 duże 


Wykonanie   


składniki marynaty wymieszać w zamykanym pojemniku
(czosnek ma być bardzo drobno posiekany lub przeciśnięty)
karkówkę umyć,odciąć większe kawałki tłuszczu i osuszyć ręcznikiem kuchennym. 
pokroić w średnią kostkę
mięso przełożyć do marynaty,bardzo dobrze wymieszać aby całe pokryło się przyprawami,
zamknąć szczelnie i odstawić do lodówki na 24 godziny.
na patyczki do szaszłyków nadziewać kolejno mięso i pokrojoną cebulę.
grillować do uzyskania odpowiedniej miękkości mięsa.
dzięki marynacie mięso szybko się grilluje i nie jest suche. 

SMACZNEGO

2 komentarze:

Dalia pisze...

Uwielbiam przyrządzać takie szaszłyki w domu :) Zimą wykorzystuję to tego grill elektryczny natomiast do późnej jesieni grill gazowy broil king, który jest idealnym rozwiązaniem dla kobiet ponieważ, nie trzeba rozpalać węgla.

producent węgla na grilla pisze...

Zdjęcie na prawdę zachęca do odpalenia grilla. Szkoda, że pogoda nie do końca nastraja do wspólnego imprezowania w ogrodzie.