wtorek, 5 stycznia 2016

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

 U nas były na Wigilijnej kolacji oraz odsmażane po świętach.
Lekkie i aromatyczne gołąbki bezmięsne

Składniki
farsz
    pieczarki 1 kg
    cebula 2-3 sztuki
    kasza gryczana KUPIEC 200 gram
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony
    czosnek 1 ząbek
    olej do smażenia 2-3 łyżki


dodatkowo
    kapusta włoska 1 główka
    liść laurowy 2-3 sztuki
    ziele angielskie kilka kulek
    bulion 1 litr
    sos wg upodobań grzybowy lub pieczarkowy  




 Wykonanie


Obraną cebulę drobno posiekać,podsmażyć na oliwie do lekkiego zeszklenia.na Koniec dodać posiekany czosnek
Obrane pieczarki rozdrobnić np w blenderze(lub pokroić bardzo drobno)
Partiami dodawać do cebuli i podsmażać razem do odparowania całej wody,na koniec posolić i posypać pieprzem
Kaszę gryczaną (1 szklanka) zalać 2 szklankami wody,dodać sól i zagotować,zmniejszyć gaż i gotować aż wchłonie połowę wody.
Następnie garnek przykryć i całość zawinąć w koc.Odstawić na 30 minut.
Ugotowaną kaszę wymieszać z pieczarkami,doprawić do smaku.
Z kapusty zdjąć delikatnie liście i sparzać w osolonym wrzątku aż lekko zmiękną.




Z liści wycinać twardy rdzeń i nakładać po łyżce farszu.
zwijać gołąbki( dól,boki i w górę).

Gołąbki ułożyć w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty.
dodać liście laurowe i ziele angielskie,zalać bulionem.
przykryć przykrywką.gotować na małym ogniu 30 minut

Gołąbki od razu wyjąć z bulionu i podawać np z sosem pieczarkowym lub grzybowym

*Gołąbki nadają się do mrożenia,w lodówce stały u mnie 4 dni bez zmiany smaku.
Idealnie pasują do nich sosy grzybowy lub pieczarkowy.
Pyszne odsmażane na masełku



Brak komentarzy: