Spokojnie ! wciąż jest czas na pierniczki...
Te miękną w ciągu jednej doby od upieczenia.
Z podanych składników wyszło nam 120 sztuk :)
Składniki
mąka pszenna 300 gram
mąka żytnia 100 gram
miód prawdziwy 100 gram
margaryna 100 gram
2 jaja
cukier trzcinowy 60 gram
mleko 3-4 łyżki
soda oczyszczona 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
przyprawa do piernika 1 łyżka
dodatki
Polewa: lukier,stopiona czekolada
kolorowa posypka
wiórki kokosowe
mąka pszenna 300 gram
mąka żytnia 100 gram
miód prawdziwy 100 gram
margaryna 100 gram
2 jaja
cukier trzcinowy 60 gram
mleko 3-4 łyżki
soda oczyszczona 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
przyprawa do piernika 1 łyżka
dodatki
Polewa: lukier,stopiona czekolada
kolorowa posypka
wiórki kokosowe
Wykonanie
Margarynę i miód podgrzewać do połączenia składników( nie gotować) i wystudzić.
Sodę wymieszać w mleku.
Sodę wymieszać w mleku.
Mąki,jaja,przyprawy i cukier umieścić w misce
i wymieszać z sodą oraz przestudzoną margaryną z miodem.
Wyrobić gładkie ciasto lekko podsypując mąką
(ma odchodzić od dłoni ale nie może być za suche).
Cienko wałkować i wykrawać pierniczki.
układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach.
Cienko wałkować i wykrawać pierniczki.
układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach.
Piec 8-12 minut w zależności od grubości
(najlepiej sprawdzać przy pierwszej partii i dostosować czas pieczenia do grubości ciasteczek)
studzić na kratce lub blaszce z dziurkami.
Pierniczki polukrować i ozdobić posypkami cukrowymi,
wiórkami kokosowymi lub stopioną czekolada.
Przechowywać w szczelnym pojemniku.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz