środa, 16 grudnia 2015

Pierniczki

 Spokojnie ! wciąż jest czas na pierniczki...
Te miękną w ciągu jednej doby od upieczenia.
Z podanych składników wyszło nam 120 sztuk :)

Składniki
    mąka pszenna 300 gram
    mąka żytnia 100 gram
    miód prawdziwy 100 gram
    margaryna 100 gram
    2 jaja
    cukier trzcinowy 60 gram
    mleko 3-4 łyżki
    soda oczyszczona 1 łyżeczka
    cynamon 1 łyżeczka
    przyprawa do piernika 1 łyżka
dodatki
    Polewa: lukier,stopiona czekolada
    kolorowa posypka
    wiórki kokosowe
 




Wykonanie 

 Margarynę i miód podgrzewać do połączenia składników( nie gotować) i wystudzić.
Sodę wymieszać w mleku.
Mąki,jaja,przyprawy i cukier umieścić w misce 
i wymieszać z sodą oraz przestudzoną margaryną z miodem.

Wyrobić gładkie ciasto lekko podsypując mąką
(ma odchodzić od dłoni ale nie może być za suche).
Cienko wałkować i wykrawać pierniczki.
układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach. 

Piec 8-12 minut w zależności od grubości
(najlepiej sprawdzać przy pierwszej partii i dostosować czas pieczenia do grubości ciasteczek)
studzić na kratce lub blaszce z dziurkami. 

Pierniczki polukrować i ozdobić posypkami cukrowymi,
wiórkami kokosowymi lub stopioną czekolada.
Przechowywać w szczelnym pojemniku. 

SMACZNEGO
 



Brak komentarzy: