sernik to dla mnie ciasto idealne!
Z serem imperial jest wilgotne i pyszne
Składniki
ciasto
mąka pszenna 3 szklanki
masło lub margaryna 250 gram
cukier 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtka 5 sztuka
masa serowa
ser imperial 1 kg
białka 5 sztuk
masło 100 gram
cukier puder 4 łyżki
budyń waniliowy 1 opakowanie
rodzynki ilość wedle uznania
ciasto
mąka pszenna 3 szklanki
masło lub margaryna 250 gram
cukier 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtka 5 sztuka
masa serowa
ser imperial 1 kg
białka 5 sztuk
masło 100 gram
cukier puder 4 łyżki
budyń waniliowy 1 opakowanie
rodzynki ilość wedle uznania
Wykonanie
Składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę( żółtka rozkłócić) i posiekać
nożem.
następnie szybko zagnieść.podzielić na 2 części,zawinąć w folię i
wstawić do lodówki.
masa serowa-białka ubić na sztywną pianę,ser zmiksować z cukrem,budyniem i roztopionym,wystudzonym masłem.
Delikatnie połączyć pianę z białek z
serem i rodzynkami
(rodzynki można wcześniej namoczyć we wrzątku)
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć równomiernie jedną cześć ciasta.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć równomiernie jedną cześć ciasta.
Wyłożyć masę serową i zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
piec około 60 minut w 180 stopniach.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz