sobota, 19 grudnia 2015

Mielona rolada z szynki z pieczarkami (na obiad lub kanapki)

 Połowę rolady podałam na obiad z sosem pieczeniowym z dnia poprzedniego. 
Resztę zjedliśmy na kanapkach.

Składniki

    szynka wieprzowa 400 gram
    pieczarki 300 gram
    jajo 1 sztuka
    Pieprz kolorowy do smaku
    sól do smaku
    papryka ostra mielona do smaku
    czosnek 1 ząbek
    papryka ostra wędzona SKWORCU 1/3 łyżeczki
  

  



Wykonanie 
 
Mięso umyć,osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki.zmielić drobno.
dodać jajo oraz przyprawy i zmiażdżony czosnek.Dokładnie wyrobić masę.

Na folii spożywczej rozłożyć mięso na kształt prostokąta.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce w plasterki.Rozłożyć na mięsie.

 

Za pomocą folii zwinąć roladę wyciskając z niej powietrze.
mięso zawinąć w folię i odstawić na 2 godziny do lodówki.



Roladę odwinąć z folii i przełożyć np do małej keksówki. 
Przykryć papierem do pieczenia.Piec przez 20 minut w 180 stopniach.

Zdjąć papier i dopiec z drugiej strony kolejne 15-20.
(jeżeli jest taka potrzeba odlać wodę która powstanie przy pieczeniu) 

Podawać gorące jako danie obiadowe lub wystudzone jako dodatek do kanapek.


SMACZNEGO

 

































Brak komentarzy: