niedziela, 6 grudnia 2015

Makaron z mięsem z rosołu i pieczarkami

 Nie zawsze mam ochotę robić pierogi czy krokiety z mięsa z rosołu.
Tym razem szybki (a może leniwy) sposób na gotowanego kurczaka....



Składniki

    udka kurczaka 3 sztuki ugotowanego np.z rosołu
    pieczarki 20 dkg
    cebula 2 sztuki
    czosnek wedle uznania, u mnie 3 duże ząbki
    masło 3 łyżki
    olej 1 łyżka
    sól do smaku
    pieprz cayenne
    pieprz kolorowy ziarnisty
    makaron grube wstążki po 100 gram na osobę
    kukurydza w puszce 100 gram 
 


Wykonanie 

 cebulę pokroić w piórka,czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni roztopić masło z olejem,dodać cebulę i czosnek,podsmażać do zeszklenia cebuli.
Pieczarki obrać i pokroić w grubsze plasterki.Dodać do cebuli i chwilę podsmażać .
Mięso (np udka z rosołu) oddzielić od kości,chrząstek i skór.
Pokroić w mniejsze kawałki i dodać do pieczarek. 
Doprawić solą,pieprzem i pieprzem cayenne- ilość wedle uznania ;-)
Dodać kukurydzę z puszki i całość poddusić na małym ogniu po przykryciem około 10 minut.

Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu,
odcedzić i dodać do reszty(bez płukania)
wymieszać i od razu podawać.  

SMACZNEGO


Brak komentarzy: