Idealna na śniadanie lub jako przystawka-
alternatywa do tradycyjnych, tłustych -
"zimnych nóżek"
Składniki
filet z kurczaka 300 gram
kukurydza w puszce 6 łyżek
brokuł 4 różyczki
marchew 1 sztuka
groszek konserwowy 6 łyżek
jajko 1 sztuka
kostka rosołowa 2 sztuki
sól morska 2 szczypty
Pieprz czarny do smaku
żelatyna 4 łyżki
filet z kurczaka 300 gram
kukurydza w puszce 6 łyżek
brokuł 4 różyczki
marchew 1 sztuka
groszek konserwowy 6 łyżek
jajko 1 sztuka
kostka rosołowa 2 sztuki
sól morska 2 szczypty
Pieprz czarny do smaku
żelatyna 4 łyżki
Wykonanie
filet z kurczaka ugotować w osolonej wodzie.wystudzić i podzielić na małe kawałki.
marchewkę pokrojoną w kostkę ugotować do miękkości,jajko na twardo a różyczki brokuła w osolonej wodzie gotować na pół twardo.
w 600 ml wrzątku rozpuścić 2 kostki rosołowe drobiowe.
doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.
bulion przed dodaniem żelatyny należy spróbować.ma być słony i lekko pikantny.
galaretka w trakcie tężenia lekko straci słony smak.
dodać żelatynę i wszystko dokładnie wymieszać.
odstawić do wystudzenia
wystudzone obrano jajko pokroić na 4 plastry.
na spodzie szklanek ułożyć po 1 plasterku jajka.układać warstwami kurczaka,kukurydzę,groszek i marchewkę.
na górze ułożyć po 1 dużej różyczce brokuła(tak aby wystawała ponad resztę składników)
całość zalać wystudzonym bulionem z żelatyną i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
galaretkę podawać w szklankach lub na talerzykach.
ja preferuję z octem jabłkowym ale można polać sokiem z cytryny
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz