niedziela, 29 listopada 2015

Galaretka z kurczaka z warzywami

 Idealna na śniadanie lub jako przystawka-
alternatywa do tradycyjnych, tłustych -
"zimnych nóżek"



Składniki

    filet z kurczaka 300 gram
    kukurydza w puszce 6 łyżek
    brokuł 4 różyczki
    marchew 1 sztuka
    groszek konserwowy 6 łyżek
    jajko 1 sztuka
    kostka rosołowa 2 sztuki
    sól morska 2 szczypty
    Pieprz czarny do smaku
    żelatyna 4 łyżki 
 Wykonanie 


filet z kurczaka ugotować w osolonej wodzie.wystudzić i podzielić na małe kawałki.
marchewkę pokrojoną w kostkę ugotować do miękkości,jajko na twardo a różyczki brokuła w osolonej wodzie gotować na pół twardo.

w 600 ml wrzątku rozpuścić 2 kostki rosołowe drobiowe.
doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.
bulion przed dodaniem żelatyny należy spróbować.ma być słony i lekko pikantny.
galaretka w trakcie tężenia lekko straci słony smak.
dodać żelatynę i wszystko dokładnie wymieszać.
odstawić do wystudzenia
wystudzone obrano jajko pokroić na 4 plastry.
na spodzie szklanek ułożyć po 1 plasterku jajka.układać warstwami kurczaka,kukurydzę,groszek i marchewkę.
na górze ułożyć po 1 dużej różyczce brokuła(tak aby wystawała ponad resztę składników)

całość zalać wystudzonym bulionem z żelatyną i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
galaretkę podawać w szklankach lub na talerzykach.
ja preferuję z octem jabłkowym ale można polać sokiem z cytryny

smacznego



Brak komentarzy: