Krokiety...jedno z naszych ulubionych dan,tym razem bez smażenia
a pieczone w piekarniku...
Składniki
naleśniki
jajka 2 sztuki
mąka pszenna 250 gram
mleko 1 szklanka
szczypta soli
woda gazowana- do odpowiedniej konsystencji ciasta
olej 1 łyżka
farsz
cebula 1 duża
kiełbasa dowolna 100 gram
pieczarki 0,5 kg
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
panierka
1 jajko
mleko 5 łyżek
bułka tarta 5 łyżek
naleśniki
jajka 2 sztuki
mąka pszenna 250 gram
mleko 1 szklanka
szczypta soli
woda gazowana- do odpowiedniej konsystencji ciasta
olej 1 łyżka
farsz
cebula 1 duża
kiełbasa dowolna 100 gram
pieczarki 0,5 kg
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
panierka
1 jajko
mleko 5 łyżek
bułka tarta 5 łyżek
Wykonanie
Posiekaną cebulę i kiełbaskę podsmażyć na łyżce oleju aż cebulka lekko zmięknie.
Obrane pieczarki pokroić niezbyt drobno.dodawać partiami na patelnię z cebulką.
Pieczarki podsmażać aż wyparuje z nich cała woda. doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. wystudzić całość
składniki na ciasto zmiksować.najlepiej najpierw bez wody,następnie dodając stopniowo wodę
(ciasto ma być nie za gęste aby wyszły cieniutkie naleśniki)
smażyć cieniutkie naleśniki na nieprzywierającej patelni
( nie ma potrzeby dodawania tłuszczu na patelnię)
na naleśniku rozłożyć łyżkę farszu i zwijać,dól,boki i w górę.
(naleśniki są bardzo elastyczne nie pękają podczas zwijania.
w takim stanie można je zamrozić a panierować i piec dopiero przed podaniem)
w takim stanie można je zamrozić a panierować i piec dopiero przed podaniem)
jajko roztrzepać z dodatkiem mleka.
Krokiety obtoczyć w jajku i następnie w bułce tartej.
układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
piec 45 minut w 170 stopniach
( w trakcie pieczenia obrócić je na drugą stronę aby były chrupiące)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz