piątek, 6 listopada 2015

Krokiety z pieczarkami i kiełbaską-pieczone w piekarniku

 Krokiety...jedno z naszych ulubionych dan,tym razem bez smażenia
a pieczone w piekarniku...

 Składniki
naleśniki
    jajka 2 sztuki
    mąka pszenna 250 gram
    mleko 1 szklanka
    szczypta soli
    woda gazowana- do odpowiedniej konsystencji ciasta
    olej 1 łyżka

farsz
    cebula 1 duża
    kiełbasa dowolna 100 gram
    pieczarki 0,5 kg
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

panierka
    1 jajko
    mleko 5 łyżek
    bułka tarta 5 łyżek




Wykonanie  


Posiekaną cebulę i kiełbaskę podsmażyć na łyżce oleju aż cebulka lekko zmięknie.
Obrane pieczarki pokroić niezbyt drobno.dodawać partiami na patelnię z cebulką.
Pieczarki podsmażać aż wyparuje z nich cała woda. doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. wystudzić całość

składniki na ciasto zmiksować.najlepiej najpierw bez wody,następnie dodając stopniowo wodę
(ciasto ma być nie za gęste aby wyszły cieniutkie naleśniki)
smażyć cieniutkie naleśniki na nieprzywierającej patelni
( nie ma potrzeby dodawania tłuszczu na patelnię) 

na naleśniku rozłożyć łyżkę farszu i zwijać,dól,boki i w górę.
(naleśniki są bardzo elastyczne nie pękają podczas zwijania.
 w takim stanie można je zamrozić a panierować i piec dopiero przed podaniem)

jajko roztrzepać z dodatkiem mleka.
Krokiety obtoczyć w jajku i następnie w bułce tartej.
układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
piec 45 minut w 170 stopniach
( w trakcie pieczenia obrócić je na drugą stronę aby były chrupiące)

SMACZNEGO

Brak komentarzy: