Kolejna propozycja na krokiety z piekarnika.
Tym razem z wykorzystaniem mięsa z rosołu.
Składniki
naleśniki
mąka pszenna 150 gram
jaja 2 sztuki
mleko 1 szklanka
woda gazowana do uzyskania konsystencji
sól 2 szczypty
olej rzepakowy 1 łyżka
farsz
pieczarki 40 dkg
ćwiartki z kurczaka 2 sztuki
cebula 1 sztuka
przyprawa do gyrosa 1 łyżka
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
masło 2 łyżki do smażenia pieczarek
chilli niteczki 1 łyżeczka( u mnie od Skworcu.pl)
papryka ostra mielona do smaku
pomidor
ser żółty
panierka
jajko 1 sztuka
bułka tarta niepełna szklanka
Wykonanie
Obrane pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle,doprawić solą i pieprzem.
Ugotowane ćwiartki(np z rosołu) oczyścić z kości,chrząstek i skóry.
mięso pokroić drobniej i doprawić,dodać do pieczarek i całość chwilę razem podsmażać.farsz wystudzić.
składniki na naleśniki umieścić z misce(bez wody) i zmiksować,
dolewając wodę miksować do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta
( ja wolę rzadkie wtedy naleśniki są cieniutkie)
smażyć cienkie naleśniki( nie ma potrzeby natłuszczania patelni bo w cieście jest olej)
Ugotowane ćwiartki(np z rosołu) oczyścić z kości,chrząstek i skóry.
mięso pokroić drobniej i doprawić,dodać do pieczarek i całość chwilę razem podsmażać.farsz wystudzić.
składniki na naleśniki umieścić z misce(bez wody) i zmiksować,
dolewając wodę miksować do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta
( ja wolę rzadkie wtedy naleśniki są cieniutkie)
smażyć cienkie naleśniki( nie ma potrzeby natłuszczania patelni bo w cieście jest olej)
i układać jeden na drugim.
na naleśniku rozłożyć farsz(na niektóre dałam dodatkowo ser żółty i pokrojony pomidor)
zwijać,najpierw dół,następnie boki i góra.
panierować z roztrzepanym jajku i bułce tartej.
ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
piec z każdej strony po 20 minut w 170 stopniach przy górnej grzałce.
podawać gorące.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz