środa, 11 listopada 2015

Pieczone krokiety z kurczakiem gyros i pieczarkami

 Kolejna propozycja na krokiety z piekarnika.
Tym razem z wykorzystaniem mięsa z rosołu. 


Składniki

naleśniki

    mąka pszenna 150 gram
    jaja 2 sztuki
    mleko 1 szklanka
    woda gazowana do uzyskania konsystencji
    sól 2 szczypty
    olej rzepakowy 1 łyżka

farsz
    pieczarki 40 dkg
    ćwiartki z kurczaka 2 sztuki
    cebula 1 sztuka
    przyprawa do gyrosa 1 łyżka
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku
    masło 2 łyżki do smażenia pieczarek
    chilli niteczki 1 łyżeczka( u mnie od Skworcu.pl)
    papryka ostra mielona do smaku
    pomidor
    ser żółty

panierka
    jajko 1 sztuka
    bułka tarta niepełna szklanka




 Wykonanie 

Obrane pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle,doprawić solą i pieprzem.
Ugotowane ćwiartki(np z rosołu) oczyścić z kości,chrząstek i skóry.
mięso pokroić drobniej i doprawić,dodać do pieczarek i całość chwilę razem podsmażać.farsz wystudzić.

składniki na naleśniki umieścić z misce(bez wody) i zmiksować,
dolewając wodę miksować do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta
( ja wolę rzadkie wtedy naleśniki są cieniutkie)

smażyć cienkie naleśniki( nie ma potrzeby natłuszczania patelni bo w cieście jest olej)
 i układać jeden na drugim.

na naleśniku rozłożyć farsz(na niektóre dałam dodatkowo ser żółty i pokrojony pomidor)

zwijać,najpierw dół,następnie boki i góra.
panierować z roztrzepanym jajku i bułce tartej.

ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
piec z każdej strony po 20 minut w 170 stopniach przy górnej grzałce.
podawać gorące.

SMACZNEGO







Brak komentarzy: