Pyszne pierogi z mąki żytniej z oszczędnym farszem z dużą ilością czosnku.
Idealne na jesienny obiad
Składniki
ciasto
mąka żytnia pełnoziarnista 400 gram
woda ciepła do uzyskania odpowiedniej konsystencji (około szklanki)
olej 1 łyżka
sól 1/3 łyżeczki
mąka pszenna do podsypywania
farsz
ziemniaki 500 gram
pieprz czarny mielony
sól do smaku
czosnek 3 ząbki
okrasa
cebula 1 duża
pieczarki 200 gram
sól do smaku
Pieprz kolorowy do smaku
olej 2 łyżki
Wykonanie
CIASTO- mąkę wymieszać z
olejem i solą,dolewając ciepła wodę mieszać,następnie przełożyć na
stolnicę i wyrobić gładkie ciasto(ja podsypywałam mąką pszenną)
FARSZ- ziemniaki obrać,zalać wodą,dodać ząbki czosnku i łyżeczkę soli,gotować do miękkości ziemniaków.Ziemniaki przecisnąć przez praskę (razem z czosnkiem) doprawić świeżo mielonym pieprzem.
OKRASA- na patelni zeszklić cebulkę,dodać pokrojone w kostkę pieczarki,smażyć do odparowania wody z pieczarek,doprawić solą i pieprzem.
Ciasto wałkować,wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi . Wrzucać na osolony wrzątek,gotować 2-3 minuty od wypłynięcia pierogów.Podawać okraszone pieczarkami z cebulką
FARSZ- ziemniaki obrać,zalać wodą,dodać ząbki czosnku i łyżeczkę soli,gotować do miękkości ziemniaków.Ziemniaki przecisnąć przez praskę (razem z czosnkiem) doprawić świeżo mielonym pieprzem.
OKRASA- na patelni zeszklić cebulkę,dodać pokrojone w kostkę pieczarki,smażyć do odparowania wody z pieczarek,doprawić solą i pieprzem.
Ciasto wałkować,wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi . Wrzucać na osolony wrzątek,gotować 2-3 minuty od wypłynięcia pierogów.Podawać okraszone pieczarkami z cebulką
2 komentarze:
Ciekawa jestem jak smakują pierogi z ziemniakami :)
ciasto z mąki żytniej ma specyficzny smak.do tego czosnek w farszu i pieczarki.PYCHA!
Prześlij komentarz