piątek, 27 listopada 2015

Pierogi żytnie z oszczędnym farszem

 
Pyszne pierogi z mąki żytniej z oszczędnym farszem z dużą ilością czosnku.
Idealne na jesienny obiad

Składniki
ciasto
    mąka żytnia pełnoziarnista 400 gram
    woda ciepła do uzyskania odpowiedniej konsystencji (około szklanki)
    olej 1 łyżka
    sól 1/3 łyżeczki
    mąka pszenna do podsypywania

farsz

ziemniaki 500 gram
    pieprz czarny mielony
    sól do smaku
    czosnek 3 ząbki

okrasa
    cebula 1 duża
    pieczarki 200 gram
    sól do smaku
    Pieprz kolorowy do smaku
    olej 2 łyżki

Wykonanie

CIASTO- mąkę wymieszać z olejem i solą,dolewając ciepła wodę mieszać,następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić gładkie ciasto(ja podsypywałam mąką pszenną)
FARSZ- ziemniaki obrać,zalać wodą,dodać ząbki czosnku i łyżeczkę soli,gotować do miękkości ziemniaków.Ziemniaki przecisnąć przez praskę (razem z czosnkiem) doprawić świeżo mielonym pieprzem.

OKRASA- na patelni zeszklić cebulkę,dodać pokrojone w kostkę pieczarki,smażyć do odparowania wody z pieczarek,doprawić solą i pieprzem.

Ciasto wałkować,wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi . Wrzucać na osolony wrzątek,gotować 2-3 minuty od wypłynięcia pierogów.Podawać okraszone pieczarkami z cebulką


do farszu można dodać ulubione zioła np natkę pietruszki,kopek,szczypiorek,zioła prowansalskie,bazylię itp




2 komentarze:

Chabrowa pisze...

Ciekawa jestem jak smakują pierogi z ziemniakami :)

Olcia pisze...

ciasto z mąki żytniej ma specyficzny smak.do tego czosnek w farszu i pieczarki.PYCHA!