Sycąca sałatka na śniadanie.
Można przygotować ją wieczorem, a rano dodać jogurt
Składniki
płaty śledziowe solone 30 dkg
ziemniaki młode 5 sztuk
marchew - 2 małe
cebula - 1 mała
groszek konserwowy - 1 puszka
koperek - 1 pęczek
ogórki konserwowe - 3 sztuki
sól do gotowania warzyw
jogurt naturalny-200 ml
musztarda rosyjska - 1 łyżeczka
pieprz czarny mielony do smaku
płaty śledziowe solone 30 dkg
ziemniaki młode 5 sztuk
marchew - 2 małe
cebula - 1 mała
groszek konserwowy - 1 puszka
koperek - 1 pęczek
ogórki konserwowe - 3 sztuki
sól do gotowania warzyw
jogurt naturalny-200 ml
musztarda rosyjska - 1 łyżeczka
pieprz czarny mielony do smaku
Wykonanie
ziemniaki oraz marchewkę ugotować w osolonej wodzie
( uważając aby się nie rozgotowały) odcedzić wystudzić.
śledzie zalać zimną wodą i odstawić na 2 godziny,pokroić na kawałki.
cebulę posiekać i sparzyć wrzątkiem.groszek odcedzić.koperek drobno posiekać.
wystudzone ziemniaki,marchewkę i ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę
wszystkie składniki wymieszać z musztardą,jogurtem i doprawić do smaku pieprzem
(sól będzie zbędna)
odstawić na godzinę do lodówki aby smaki się przegryzły.
śledzie zalać zimną wodą i odstawić na 2 godziny,pokroić na kawałki.
cebulę posiekać i sparzyć wrzątkiem.groszek odcedzić.koperek drobno posiekać.
wystudzone ziemniaki,marchewkę i ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę
wszystkie składniki wymieszać z musztardą,jogurtem i doprawić do smaku pieprzem
(sól będzie zbędna)
odstawić na godzinę do lodówki aby smaki się przegryzły.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz