czwartek, 4 czerwca 2015

Wege bigos z grzybami

 Lekki i aromatyczny bigos w wersji bezmięsnej.

Składniki


    kapusta kiszona 500 gram 
    kapusta młoda 1/2 sztuki  
    marchew 3 sztuki  

    grzyby leśne
(miałam mrożone,ale mogą być suszone)
 ilośc wg zasobów 

    koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    przyprawa do bigosu 1 łyżeczka
    liście laurowe
    ziele angielskie
    koperek siekany 1 pęczek





Wykonanie  

Grzyby zalać wodą i gotować około 30 minut 
(jeżeli suszone to należy namoczyć je na całą noc)
Kapustę drobno posiekać i bardzo dokładnie umyć.
 obraną marchewkę zetrzeć na tarce.dodać liście laurowe,sól(wg uznania) i ziele angielskie oraz 2-3 szklanki wody z gotowania grzybów(przecedzone przez gazę). zagotować 
następnie dodać podgotowane grzyby i dusić na małym ogniu 30 minut(pilnować stanu wody)  

Następnie dodać kiszoną kapustę (ja nie płukam kapusty) i dusić kolejne 60 minut.
na koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz posiekany koperek,
doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.


SMACZNEGO


Brak komentarzy: