Lekki i aromatyczny bigos w wersji bezmięsnej.
Składniki
kapusta kiszona 500 gram
kapusta młoda 1/2 sztuki
marchew 3 sztuki
grzyby leśne
(miałam mrożone,ale mogą być suszone)
ilośc wg zasobów
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
przyprawa do bigosu 1 łyżeczka
liście laurowe
ziele angielskie
koperek siekany 1 pęczek
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
przyprawa do bigosu 1 łyżeczka
liście laurowe
ziele angielskie
koperek siekany 1 pęczek
Wykonanie
Grzyby zalać wodą i gotować około 30 minut
(jeżeli suszone to należy namoczyć je na całą noc)
Kapustę drobno posiekać i bardzo dokładnie umyć.
obraną marchewkę
zetrzeć na tarce.dodać liście laurowe,sól(wg uznania) i ziele angielskie
oraz 2-3 szklanki wody z gotowania grzybów(przecedzone przez gazę).
zagotować
następnie dodać podgotowane grzyby i dusić na małym ogniu 30 minut(pilnować stanu wody)
Następnie dodać kiszoną kapustę (ja nie płukam kapusty) i dusić kolejne 60 minut.
na koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz posiekany koperek,
doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz