Gotowany karczek zazwyczaj gości na moim stole w święta,
ale jest także idealny na kanapki przez cały rok.
Składniki
Karczek - 1,5 kilograma
sól -1 łyżeczka
liście laurowe -4 sztuki
ziele angielskie -7 kulek
pieprz kolorowy ziarnisty -1 łyżeczka
pietruszka korzeń -1 sztuka
natka pietruszki -1 pęczek
lubczyk świeży- 1 gałązka
Karczek - 1,5 kilograma
sól -1 łyżeczka
liście laurowe -4 sztuki
ziele angielskie -7 kulek
pieprz kolorowy ziarnisty -1 łyżeczka
pietruszka korzeń -1 sztuka
natka pietruszki -1 pęczek
lubczyk świeży- 1 gałązka
Wykonanie
Umyty karczek umieścić w garnku,zalać wodą aby był cały
przykryty.
wstawić na gaz i zagotować,zebrać szumy i zmniejszyć
gaz.
dodać sól,ziele,liście laurowe i pieprz ziarnisty oraz obrany
korzeń pietruszki.
gotować 60 minut na wolnym ogniu,
następnie dodać
gałązkę lubczyku oraz pęczek natki pietruszki i gotować kolejne 30
minut.
po tym czasie wyłączyć gaz,przykryć pokrywką i odstawić do
wystudzenia.
zimne mięso wyjąć z wody i zawinąć w folię aluminiową.
odstawić na noc do lodówki.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz