środa, 10 czerwca 2015

Domowy budyń waniliowy

 Cudnie pachnący, odpowiednio gęsty i gładki...
domowy budyń 




Składniki
    mleko 2 % - 500 ml  
    mąka ziemniaczana - 2 łyżki   
    żółtko - 1 sztuka 
    cukier - 1 łyżka
    laska wanilii - 1/3 sztuki
    cukier waniliowy domowy - 1 łyżka


Wykonanie  

w 150ml mleka wymieszać wnętrze laski wanilii z domowym cukrem waniliowym,
mąką ziemniaczaną i 1 żółtkiem.
resztę mleka zagotować ze zwykłym cukrem. 
jak mleko zacznie wrzeć wlać mieszankę z mąką.
cały czas mieszając gotować aż masa zgęstnieje
przelać do pucharków 

Podawać jak lekko ostygnie lub zimny

SMACZNEGO



1 komentarz:

Foodmania pisze...

taki domowy budyń to prawdziwy rarytas!