Cudnie pachnący, odpowiednio gęsty i gładki...
domowy budyń
Składniki
mleko 2 % - 500 ml
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
żółtko - 1 sztuka
cukier - 1 łyżka
laska wanilii - 1/3 sztuki
cukier waniliowy domowy - 1 łyżka
mleko 2 % - 500 ml
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
żółtko - 1 sztuka
cukier - 1 łyżka
laska wanilii - 1/3 sztuki
cukier waniliowy domowy - 1 łyżka
Wykonanie
w 150ml mleka wymieszać wnętrze laski wanilii z domowym cukrem waniliowym,
mąką ziemniaczaną i 1 żółtkiem.
resztę mleka zagotować ze zwykłym cukrem.
jak mleko zacznie wrzeć wlać mieszankę z mąką.
cały czas mieszając gotować aż masa zgęstnieje
przelać do pucharków
przelać do pucharków
Podawać jak lekko ostygnie lub zimny
SMACZNEGO
1 komentarz:
taki domowy budyń to prawdziwy rarytas!
Prześlij komentarz