Domowe drożdżówki to idealny pomysł na zabawę z dzieckiem w kuchni.
Są proste w wykonaniu a znikają w oka mgnieniu.
Składniki
na 9 drożdżówek
mąka pszenna 250 gram
jajko 1 sztuka
miód 1 łyżka
drożdże suche małe opakowanie
masło 30 gram
mleko 150 ml
sól 1 szczypta
mąka pszenna 250 gram
jajko 1 sztuka
miód 1 łyżka
drożdże suche małe opakowanie
masło 30 gram
mleko 150 ml
sól 1 szczypta
ponadto
mleko 300 ml
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier 1 łyżka
truskawki kilka sztuk
lukier
cukier puder 0,5 szklanki
gorąca woda 2 łyżki
gorąca woda 2 łyżki
Wykonanie
ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu,ale w 300 ml mleka i tylko z 1 łyżką cukru.wystudzić
w między czasie lekko podgrzać mleko,dodać do niego masło i mieszać do rozpuszczenia.
do miski wsypać mąkę,dodać miód,jajko,szczyptę soli oraz drożdże instant
mleko z masłem wlewać do mąki mieszając
wymieszać dokładnie drewnianą łyżką,lekko posypać mąką i odstawić aż ciasto spulchnieje
(w miejsce bez przeciągów,ja chowam do mikrofalówki)
następnie ciasto lekko wyrobić rękoma
( w razie potrzeby podsypać mąką) i podzielić na 9 części .
blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć uformowane ciasto
w każdy zrobić lekki dołek, spodem szklanki zamoczonej w mące
(aby się nie kleiło,ciasto jest bardzo delikatne)
na ciasto nałożyć po łyżce zimnego budyniu i truskawki(w ilości wedle uznania)
drożdżówki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni,
po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temp.do 170 i piec kolejne 15 minut
po upieczeniu drożdżówki wystudzić na kratce.
cukier puder wymieszać z gorąca wodą i polać drożdżówki.
lukier można zrobić z sokiem np.malinowym,truskawkowym zamiast wody.
SMACZNEGO
3 komentarze:
I zawsze wychodzą obłędnie pyszne :)
ZAWSZE!
O Cudownie :) <3
Prześlij komentarz