środa, 24 czerwca 2015

Drożdżówki z budyniem i truskawkami

 Domowe drożdżówki to idealny pomysł na zabawę z dzieckiem w kuchni.
Są proste w wykonaniu a znikają w oka mgnieniu.


Składniki
na 9 drożdżówek

    mąka pszenna 250 gram
    jajko 1 sztuka
    miód 1 łyżka
    drożdże suche małe  opakowanie
    masło 30 gram
    mleko 150 ml
    sól 1 szczypta

ponadto
    mleko 300 ml
    budyń waniliowy 1 opakowanie
    cukier 1 łyżka
    truskawki kilka sztuk

lukier
 
  cukier puder 0,5 szklanki
    gorąca woda 2 łyżki




Wykonanie  


ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu,ale w 300 ml mleka i tylko z 1 łyżką cukru.wystudzić 

w między czasie lekko podgrzać mleko,dodać do niego masło i mieszać do rozpuszczenia.
 do miski wsypać mąkę,dodać miód,jajko,szczyptę soli oraz drożdże instant
mleko z masłem wlewać do mąki mieszając
wymieszać dokładnie drewnianą łyżką,lekko posypać mąką i odstawić aż ciasto spulchnieje
 (w miejsce bez przeciągów,ja chowam do mikrofalówki)

następnie ciasto lekko wyrobić rękoma
( w razie potrzeby podsypać mąką) i podzielić na 9 części .

blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć uformowane ciasto
w każdy zrobić lekki dołek, spodem szklanki zamoczonej w mące
(aby się nie kleiło,ciasto jest bardzo delikatne) 

na ciasto nałożyć po łyżce zimnego budyniu i truskawki(w ilości wedle uznania)

drożdżówki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni,
po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temp.do 170 i piec kolejne 15 minut

po upieczeniu drożdżówki wystudzić na kratce.

cukier puder wymieszać z gorąca wodą i polać drożdżówki.
lukier można zrobić z sokiem np.malinowym,truskawkowym zamiast wody. 

SMACZNEGO





2 komentarze:

gin pisze...

I zawsze wychodzą obłędnie pyszne :)

Olcia pisze...

ZAWSZE!