Gołąbki bez mięsa,
pachnące pieczarkami,sycące i lekkie PYCHA!
Składniki
ryż basmati 10 dkg
pieczarki 30 dkg
papryka czerwona 1 sztuka
cebula 1 mała
koperek siekany 2 łyżki
sól do smaku
pieprz kolorowy ziarnisty do smaku
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
liść laurowy 2 sztuki
ziele angielskie kilka kulek
pieprz kolorowy ziarnisty kilka kulek
kapusta młoda 1 sztuka
ryż basmati 10 dkg
pieczarki 30 dkg
papryka czerwona 1 sztuka
cebula 1 mała
koperek siekany 2 łyżki
sól do smaku
pieprz kolorowy ziarnisty do smaku
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
liść laurowy 2 sztuki
ziele angielskie kilka kulek
pieprz kolorowy ziarnisty kilka kulek
kapusta młoda 1 sztuka
Wykonanie
ryż ugotować al'dente w osolonej wodzie.wystudzić
obrane pieczarki,obraną cebulę i czerwoną paprykę pokroić w kostkę.koperek posiekać
warzywa wymieszać z ryżem,dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do
smaku zmielonym kolorowym pieprzem i solą.odstawić do lodówki.
z kapusty zdjąć liście i dobrze wypłukać pod bieżącą wodą .
liście kapusty sparzyć przez 2 minuty w osolonym wrzątku aby zmiękły.
układać po 2 łyżki farszu i zwijać gołąbki,dól-boki-góra
na spodzie garnka wyłożyć 2 liście kapusty,wrzucić liście laurowe,ziele
angielskie i pieprz ziarnisty.
ułożyć ciasno gołąbki, dodać tyle wody aby
sięgało do połowy gołąbków i wsypać 1/3 łyżeczki soli dusić pod
przykryciem do miękkości kapusty(u mnie 30 minut)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz