wtorek, 30 czerwca 2015

Wegetariańskie gołąbki z młodej kapusty

 Gołąbki bez mięsa, 
pachnące pieczarkami,sycące i lekkie PYCHA!

Składniki

    ryż basmati 10 dkg
    pieczarki 30 dkg
    papryka czerwona 1 sztuka
    cebula 1 mała
    koperek siekany 2 łyżki
    sól do smaku
    pieprz kolorowy ziarnisty do smaku
    koncentrat pomidorowy 1 łyżka
    liść laurowy 2 sztuki
    ziele angielskie kilka kulek
    pieprz kolorowy ziarnisty kilka kulek
    kapusta młoda 1 sztuka
 

Wykonanie  

ryż ugotować al'dente w osolonej wodzie.wystudzić 
obrane pieczarki,obraną cebulę i czerwoną paprykę pokroić w kostkę.koperek posiekać  
warzywa wymieszać z ryżem,dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku zmielonym kolorowym pieprzem i solą.odstawić do lodówki.

z kapusty zdjąć liście i dobrze wypłukać pod bieżącą wodą .
liście kapusty sparzyć przez 2 minuty w osolonym wrzątku aby zmiękły.
układać po 2 łyżki farszu i zwijać gołąbki,dól-boki-góra  

na spodzie garnka wyłożyć 2 liście kapusty,wrzucić liście laurowe,ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
ułożyć ciasno gołąbki, dodać tyle wody aby sięgało do połowy gołąbków i wsypać 1/3 łyżeczki soli dusić pod przykryciem do miękkości kapusty(u mnie 30 minut) 

SMACZNEGO




Brak komentarzy: