Gołąbki z młodej kapusty świetnie smakują pieczone w piekarniku.
Składniki
ryż jaśminowy 20 dkg
szynka wieprzowa zmielona 50 dkg
cebula 1 sztuka
sól
pieprz czarny mielony do smaku
papryka słodka mielona do smaku
kapusta młoda 2 główki(tylko te największe liście)
sok pomidorowy 1 szklanka
ryż jaśminowy 20 dkg
szynka wieprzowa zmielona 50 dkg
cebula 1 sztuka
sól
pieprz czarny mielony do smaku
papryka słodka mielona do smaku
kapusta młoda 2 główki(tylko te największe liście)
sok pomidorowy 1 szklanka
Wykonanie
ryż ugotować w osolonej wodzie przez 10 minut,wystudzić
dodać mięso,posiekaną cebulę oraz przyprawy.dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.
z kapusty delikatnie zdjąć liście i umyć.
sparzać po 2 minuty w osolonym wrzątku
z liści odciąć grube części i kłaść po łyżce farszu,
zwijać :najpierw dól-boki-i góra.
gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać szklanką soku pomidorowego.
piec 60 minut w 160 stopniach.
dodać mięso,posiekaną cebulę oraz przyprawy.dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.
z kapusty delikatnie zdjąć liście i umyć.
sparzać po 2 minuty w osolonym wrzątku
z liści odciąć grube części i kłaść po łyżce farszu,
zwijać :najpierw dól-boki-i góra.
gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać szklanką soku pomidorowego.
piec 60 minut w 160 stopniach.
SMACZNEGO
2 komentarze:
moje ulubione danie z dzieciństwa :)
też uwielbiam gołąbki.bez różnicy z jakim farszem byłe by to były gołąbki
Prześlij komentarz