czwartek, 2 lipca 2015

Gołąbki z młodej kapusty pieczone w piekarniku

 Gołąbki z młodej kapusty świetnie smakują pieczone w piekarniku.


Składniki

    ryż jaśminowy 20 dkg
    szynka wieprzowa zmielona 50 dkg
    cebula 1 sztuka
    sól
    pieprz czarny mielony do smaku
    papryka słodka mielona do smaku
    kapusta młoda 2 główki(tylko te największe liście)
    sok pomidorowy 1 szklanka

 


Wykonanie
 
 ryż ugotować w osolonej wodzie przez 10 minut,wystudzić
dodać mięso,posiekaną cebulę oraz przyprawy.dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.
z kapusty delikatnie zdjąć liście i umyć.
sparzać po 2 minuty w osolonym wrzątku
z liści odciąć grube części i kłaść po łyżce farszu,
zwijać :najpierw dól-boki-i góra.
gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać szklanką soku pomidorowego.
piec 60 minut w 160 stopniach. 

SMACZNEGO


2 komentarze:

kocie-smaki pisze...

moje ulubione danie z dzieciństwa :)

Olcia pisze...

też uwielbiam gołąbki.bez różnicy z jakim farszem byłe by to były gołąbki