niedziela, 12 lipca 2015

Grillowana sakiewka z kurczaka z pieczarkami


 Z grilla i i dietetycznie...
czyli obiad taki jak lubię 

Składniki
na 1 porcję
marynata
    jogurt naturalny 2 łyżki
    ketchup pikantny 1 łyżka
    marynata klasyczna Prymat 1 płaska łyżeczka
    czosnek granulowany 1/3 łyżeczki
    papryka słodka mielona 1/3 łyżeczki

mięso
    filet z kurczaka 1 sztuka
    cebula 1/2 małej
    pieczarki 5 sztuk
    sól do smaku
    czarny pieprz mielony do smaku 

Wykonanie




składniki marynaty dokładnie wymieszać.
zamiast czosnku granulowanego można dodać ząbek świeżego (rozgnieść)

filet z kurczaka umyć,oczyścić z błonek i wyciąć ostrym nożem kieszonkę
(tak aby nie przebić fileta na wylot)
filet umieścić w marynacie(natrzeć go także w środku) przykryć folią i odstawić na kilka godzin
( u mnie ponad 12 godzin-zamarynowałam mięso na noc)
pieczarki i cebulę pokroić w kostkę,umieścić w rondelku,dodać przyprawy i 5 łyżek wody,
poddusić na małym ogniu pod przykryciem-
dla osób dla których kalorie nie straszne-podsmażyć na maśle ;) 

Zamarynowany filet nafaszerować pieczarkami z cebulką.
 spiąć wykałaczką i grillować bezpośrednio na ruszcie.
czas dostosować do grubości fileta(u mnie po 7 minut z każdej strony) 

Smacznego 



Brak komentarzy: