Z grilla i i dietetycznie...
czyli obiad taki jak lubię
Składniki
na 1 porcję
marynata
jogurt naturalny 2 łyżki
ketchup pikantny 1 łyżka
marynata klasyczna Prymat 1 płaska łyżeczka
czosnek granulowany 1/3 łyżeczki
papryka słodka mielona 1/3 łyżeczki
mięso
filet z kurczaka 1 sztuka
cebula 1/2 małej
pieczarki 5 sztuk
sól do smaku
czarny pieprz mielony do smaku
marynata
jogurt naturalny 2 łyżki
ketchup pikantny 1 łyżka
marynata klasyczna Prymat 1 płaska łyżeczka
czosnek granulowany 1/3 łyżeczki
papryka słodka mielona 1/3 łyżeczki
mięso
filet z kurczaka 1 sztuka
cebula 1/2 małej
pieczarki 5 sztuk
sól do smaku
czarny pieprz mielony do smaku
Wykonanie
składniki marynaty dokładnie wymieszać.
zamiast czosnku granulowanego można dodać ząbek świeżego (rozgnieść)
filet z kurczaka umyć,oczyścić z błonek i wyciąć ostrym nożem kieszonkę
filet z kurczaka umyć,oczyścić z błonek i wyciąć ostrym nożem kieszonkę
(tak aby nie przebić fileta na wylot)
filet umieścić w marynacie(natrzeć go także w środku) przykryć folią i odstawić na kilka godzin
( u mnie ponad 12 godzin-zamarynowałam mięso na noc)
pieczarki i cebulę pokroić w kostkę,umieścić w rondelku,dodać przyprawy i 5 łyżek wody,
poddusić na małym ogniu pod przykryciem-
filet umieścić w marynacie(natrzeć go także w środku) przykryć folią i odstawić na kilka godzin
( u mnie ponad 12 godzin-zamarynowałam mięso na noc)
pieczarki i cebulę pokroić w kostkę,umieścić w rondelku,dodać przyprawy i 5 łyżek wody,
poddusić na małym ogniu pod przykryciem-
dla osób dla których kalorie nie straszne-podsmażyć na maśle ;)
Zamarynowany filet nafaszerować pieczarkami z cebulką.
spiąć wykałaczką i grillować bezpośrednio na ruszcie.
czas dostosować do grubości fileta(u mnie po 7 minut z każdej strony)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz