DOMOWY,
bez "cudacznych" dodatków
pyszny i zdrowy żytni chleb
pachnący kminkiem
Składniki
mąka żytnia 0,5 kg
sól 1 łyżeczka
kminek mielony 1/2 łyżeczki
drożdże suche opakowanie na 0,5 kg mąki
woda ciepła 0,4 litra
mąka żytnia 0,5 kg
sól 1 łyżeczka
kminek mielony 1/2 łyżeczki
drożdże suche opakowanie na 0,5 kg mąki
woda ciepła 0,4 litra
Wykonanie
do dużej miski wsypać mąkę,dodać mielony kminek,sól i drożdże suche-wymieszać.
Powoli wlewając ciepłą wodę mieszać drewnianą łyżką aż mąka wchłonie wodę.
lekko wyrobić rękoma( będzie się kleić do rąk) i odstawić na 2 godziny w miejsce bez przeciągu(ja chowam do mikrofalówki)
po tym czasie na stolnicę wysypać ze 2-3 łyżki mąki i lekko wyrobić ciasto.
umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia,wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 30 minut.
po tym czasie wyjąć chleb z blaszki i wstawić bezpośrednio na kratkę w piekarniku,
dopiec w 180 stopniach przez kolejne 15 minut.
studzić na kratce
Powoli wlewając ciepłą wodę mieszać drewnianą łyżką aż mąka wchłonie wodę.
lekko wyrobić rękoma( będzie się kleić do rąk) i odstawić na 2 godziny w miejsce bez przeciągu(ja chowam do mikrofalówki)
po tym czasie na stolnicę wysypać ze 2-3 łyżki mąki i lekko wyrobić ciasto.
umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia,wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 30 minut.
po tym czasie wyjąć chleb z blaszki i wstawić bezpośrednio na kratkę w piekarniku,
dopiec w 180 stopniach przez kolejne 15 minut.
studzić na kratce
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz