Obiad idealny na upały
świeże jagódki,zimny sos....
pycha
Składniki
ciasto
mąka pszenna 400 gram
sól 1/3 łyżeczki
woda ciepła 1,5 szklanki
mąka pszenna do podsypywania
farsz
jagody 3 szklanki
ser ricotta 250 gram
cukier waniliowy domowy 2 łyżki
sos
jagody 1 szklanka
jogurt naturalny 100 ml
Wykonanie
ciasto-
ze składników na ciasto zagnieść elastyczne ciasto,odstawić zawinięte w ściereczkę.
Farsz-
Opłukane jagody wymieszać z serem ricotta i cukrem waniliowym.
odstawić do lodówki.
sos-
opłukane jagody umieścić w blenderze razem z jogurtem,zmiksować na gładko.
odstawić do lodówki.
ciasto podzielić na części. wałkować na cienko i wykrawać szklanką kółka,
ciasto podzielić na części. wałkować na cienko i wykrawać szklanką kółka,
na każdym kłaść łyżeczkę nadzienia i dobrze sklejać
(ja boki
wzmacniam widelcem)
pierogi gotować w lekko osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia,
pierogi gotować w lekko osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia,
podawać lekko wystudzone z zimnym sosem jagodowym
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz