niedziela, 26 lipca 2015

Pierogi z ricottą i jagodami z sosem jagodowo-jogurtowym

 Obiad idealny na upały
 świeże jagódki,zimny sos....
pycha

Składniki

ciasto
    mąka pszenna 400 gram
    sól 1/3 łyżeczki
    woda ciepła 1,5 szklanki
    mąka pszenna do podsypywania
farsz
    jagody 3 szklanki
    ser ricotta 250 gram
    cukier waniliowy domowy 2 łyżki
sos
    jagody 1 szklanka
    jogurt naturalny 100 ml 

Wykonanie 

ciasto-
ze składników na ciasto zagnieść elastyczne ciasto,odstawić zawinięte w ściereczkę.

Farsz-
Opłukane jagody wymieszać z serem ricotta i cukrem waniliowym.
odstawić do lodówki.

sos- 
opłukane jagody umieścić w blenderze razem z jogurtem,zmiksować na gładko.
odstawić do lodówki.

ciasto podzielić na części. wałkować na cienko i wykrawać szklanką kółka,
na każdym kłaść łyżeczkę nadzienia i dobrze sklejać
(ja boki wzmacniam widelcem)

pierogi gotować w lekko osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia,
podawać lekko wystudzone z zimnym sosem jagodowym 


SMACZNEGO









Brak komentarzy: